Kérészéletű lehet a természetes koronavírus védettség

A koronavíruson átesés után röviddel már újrafertőződhetnek azok, akik beoltatlanok maradnak, mert rövidebb ideig tart a természetes védelem mint eddig gondolták – állapította meg a Yale Egyetem, és az Észak-Karolinai Egyetem kutatói által készített közös tanulmány.

A pandémia kezdete óta lényeges kérdés: meddig tart a természetes úton szerzett védettség, azoknál akik átestek a Covid-19-en. A két amerikai egyetem tudósaiból alakult kutatócsoport eredményei szerint a koronavírus fertőzést követő erős védettség sajnos csak rövid életű.

Mennyi az annyi?

3 hónap vagy még ennél is rövidebb idő után újra megfertőződhet a koronavírussal az, aki csupán természetes védelmet szerzett, ezért a tudósok szerint azoknak is fel kell venniük a védőoltást, akik átestek a fertőzésen.

„A korábbi fertőzés önmagában nagyon kevés hosszú távú védelmet nyújthat a későbbi fertőzésekkel szemben” – nyilatkozta Dr. Jeffrey Townsend, a Yale Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője.

Dr. Townsend kollégáival elemezte a SARS-CoV-2 közeli vírusrokonainak, a hétköznapi megfázást okozó vírusoknak az ismert újrafertőzési és immunológiai adatait, továbbá a SARS-CoV-1 és a közel-keleti légúti szindróma (MERS) immunológiai adatait. A tudósok az evolúciós elvek alapján modellezték a koronavírussal való újrafertőződés kockázatát az idő múlásával. A tanulmány eredményei alapján az újrafertőződések röviddel a gyógyulás után már előfordulhatnak, és elő is fordultak.

Dr. Townsend magyarázata szerint „a közönséges megfázáshoz hasonlóan egyik évről a másikra újra megfertőződhetünk ugyanazzal a vírussal, a különbség az, hogy a mostani pandémiát okozó SARS-CoV-2 sokkal halálosabbnak bizonyult”.

Ráadásul az újrafertőződés az immunitás csökkenésével és a SARS-CoV-2-változatok megjelenésével egyre gyakoribbá válik.

„Az immunitásról hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy immunisak vagyunk vagy nem vagyunk immunisak. Tanulmányunk arra hívja fel a figyelmet, hogy inkább az idő múlásával bekövetkező újrafertőződés kockázatára kellene összpontosítani. Ahogy új variánsok jelennek meg, a korábbi immunválaszok egyre kevésbé hatékonyak a vírus elleni küzdelemben. Azok, akik a világjárvány korai szakaszában természetes úton fertőződtek meg, a közeljövőben egyre nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra” – figyelmeztetett Dr. Alex Dornburg, az Észak-Karolinai Egyetem adjunktusa, a kutatás másik vezetője

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?