Miért alakul ki a Covid-lábujj

Az már a koronavírus pandémia elején kiderült, hogy némelyeknél a koronavírus jelenlétét a szervezetben a lábujjak is jelezhetik, akkor is, ha már tünete nincsen, arra hogy miért alakul ki a Covid-lábujj a tudósok most találták meg a választ.

Bármelyik korosztálynál jelentkezhet, ám eddig főleg gyermekeknél és tinédzsereknél figyelték meg. Az esetek többségében a Covid-lábujj fájdalommentes, de járhat fájdalmasan viszkető kiütésekkel, hólyagokkal és duzzanattal is, de feljegyeztek már olyan esetek is, amikor a betegek alig tudtak lábra állni miatta.

Covid-lábujj tünete a lábujjak is bepirosodása, belilulása, a bőrfelület érdessé válása, és gennyes hólyagok is keletkezhetnek rajtuk. Vannak akiknél hetekig, másoknál akár hónapokig is tarthatnak a szimptómák, miközben a koronavírus más tünetei, mint például a köhögés, a láz vagy a szaglás/ízlelés elvesztése nem is jelentkezik.

A tudósok úgy találták, hogy a Covid-lábujj mellékhatása annak, hogy a szervezet támadó módba vált a koronavírus leküzdése érdekében.

A vér- és bőrteszteken alapuló vizsgálati eredmények alapján a Covid-lábujjak kialakulásában az immunrendszer két része is szerepet játszik, és mindkettő olyan mechanizmusokat érint, amelyeket a fertőzés leküzdésére használ a szervezet. Az egyik a kettő közül egy olyan antitest típus, amelyik tévesen nemcsak a koronavírust, de a beteg saját sejtjeit és szöveteit is megtámadja.

Dr. Veronique Bataille bőrgyógyász szakorvos nyilatkozta a BBC-nek, hogy a Covid-lábujj főleg a járvány első hullámában fordult elő a betegeknél, a delta-variáns esetében jóval ritkábban találkoztak vele. Ennek az oka egyrészt, hogy sokan vannak már beoltva, másrészt sokaknál már kialakult némi védettség, mert már átestek a koronavírus-fertőzésen.

A Covid-lábujj általában magától elmúlik, csak ritkán kell orvosi segítséget kérni miatta.

Forrás: BBC News, 444.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így enyhítsd a tügyőgyulladás tüneteit

Komoly, kezelést igénylő betegség a tüdőgyulladás, ám néhány otthoni praktikával elősegíthető, felgyorsítható a tünetek enyhülése, a gyógyulás.

Vélemény, hozzászólás?