Kiderült mi okozhatja a hosszú COVID-ot

A koronavírus-fertőzés után az átesők harmada küzd olyan elhúzódó panaszokkal, amik jelentősen rontják az életminőséget. Ezt nevezzük hosszú COVID-nak, és eddig nem lehetett tudni, mi okozza.

A koronavírus bizonyos esetekben súlyos gyulladásos folyamatot indít el a szervezetben. A tudósok azt találták, hogy éppen ez a folyamat által aktiválódott Epstein-Barr-vírus felelhet a hosszú COVID kialakulásáért.

Tünetmenteseknél is gyakori

A tudósok Epstein-Barr-vírus antitest-vizsgálatokat végeztek el a már felépült betegeken, majd összehasonlították a hosszú COVID-os személyek EBV-reaktiválódási arányát az elhúzódó panaszokkal nem küzdők eredményeivel.

A hosszú COVID tüneteit mutatók kétharmadánál pozitív EBV-aktiváció volt kimutatható, míg a másik csoportban az alanyok mindössze 10%-áról mondható el ugyanez -számolt be róla Jeffrey E. Gold, a kutatás vezetője.

Az EBV-aktiválódás hasonló gyakorisággal fordul elő a koronavírus fertőzés után hónapokig lábadozók körében, mint azoknál, akik csak hetekkel a pozitív teszt után észleltek hosszú COVID-os tüneteket – tette hozzá David J. Hurley társszerző, a Georgia Egyetem molekuláris mikrobiológusa.

Ez alapján arra következtetnek a tudósok, hogy az Epstein-Barr-vírus aktiváció a koronavírus szervezetbe jutásával egy időben, vagy kevéssel utána történik meg.

Ez az új Epstein-Barr-vírus aktiválódásával kapcsolatos felfedezés a hosszú COVID tünetegyüttesének a diagnosztizálásában és a kezelésében is új dimenziókat nyitott.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Irritábilis bélszindróma

Az emésztőrendszeri betegségek közül talán ez az egyik leggyakoribb kór, mivel 5 felnőttből egy szenved …

Vélemény, hozzászólás?