Ritka szívgyulladás is az mRNS-alapú vakcinák mellékhatása fiatal férfiaknál

A ritka szívgyulladás kockázatára vonatkozó figyelmeztetéssel egészítette ki az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) a koronavírus ellen használt Pfizer/BioNTech- és Moderna-vakcina hivatalos leírását – írja az MTI.

A pénteken kiadott figyelmeztetés szerint az oltások, különösen a második dózis után az Egyesült Államokban több esetben lépett fel szívizomgyulladás (myocarditis) vagy szívburokgyulladás (pericarditis). Június második hetének végéig több mint 1200 ilyen esetet jelentettek, jellemzőbben férfiak körében, írja a Reuters.

Az FDA közleménye szerint a szívgyulladást azután tették fel a lehetséges kockázatok listájára, hogy az amerikai járványügyi hatóság (CDC) tanácsadó orvoscsoportja – több hónapos vizsgálat nyomán – szerdán megállapította, hogy „valószínű kapcsolat” van a serdülők és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívgyulladás, valamint a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus-vakcinával végrehajtott oltások között.

Június első felében az izraeli egészségügyi minisztérium is arról számolt be, hogy lehetséges kapcsolatot talált a szívgyulladások és a Pfizer oltása között.

A Pfizer gyógyszergyártó cég, amelynek vakcináját hivatalosan is engedélyezték a 12 év feletti amerikaiak oltására, korábban úgy nyilatkozott, hogy nem tapasztalt az általánosan elvárhatónál magasabb arányú szívgyulladást. Korábban a Moderna is azt közölte, hogy nem talált oksági összefüggést a szívgyulladásos esetek és az oltás használata között.

A CDC adatai szerint eddig több mint 138 millió amerikait már kétszer beoltottak a két, mRNS-alapú oltás egyikével.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Folyadékbevitel vs. szívproblémák

A szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű hidratálása egész életen át csökkentheti a szívelégtelenség, és a balkamra-hipertrófia kialakulásának kockázatát az amerikai Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet tudósai szerint, akik az Európai Kardiológiai Társaság ez évi kongresszusán hozzák nyilvánosságra az eredményeiket.

Vélemény, hozzászólás?