Forradalmi terápia a demencia legyőzésére

Egy nemzetközi kutatócsoport alacsony intenzitású ultrahanggal ért el sikert a kognitív képességek helyreállításában, ez áttörést hozhat például az Alzheimer-kór nem invazív kezelésében.

Az új terápia segíthet legyőzni az öregedés és a demencia káros hatásait. A Queenslandi Egyetem tudósai egér kísérlettel igazolták az alacsony intenzitású ultrahang kitűnő terápiás hatását.

A forradalmi eljárásról

„Hagyományosan az ultrahangot kis gázzal töltött buborékokkal együtt alkalmazzuk, hogy megnyissuk a szinte átjárhatatlan vér-agy gátat, és a véráramból bejuttathassuk a hatóanyagot az agyba” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Jürgen Götz professzor.

Kizárólag az ultrahang alkalmazása elkerülhetővé tette, hogy át kelljen hatolni a vér-agy gáton, ez pedig nagyobb hozzáférhetőséget, és kevésbé invazív terápiás módot nyújtott.

A demencia kezelésében a tudomány jelenleg, jobb hiján a tüneti kezelést alkalmazza, ez az új módszer lehetőséget biztosít, hogy a kiváltó okhoz jussanak el. Ez forradalmat hozhat például az Alzheimer-kór nem invazív gyógyításában.

A felfedezés klinikai vizsgálati tesztjei következnek, az új ultrahangos terápia egy olyan nem invazív módszer, amely sok idős páciensnek nagy segítséget jelenthet.

Nemcsak a demencia degeneratív hatásait tudja csökkenteni, hanem helyre is tudja állítani a kognitív funkciót az időseknél!

A most publikált kutatás Ausztráliában kiváltképpen fontos az elöregedő népesség miatt. Jelenleg körülbelül 427 ezer demenciában szenvedő ember él náluk, és nagyobb gyógyászati áttörés nélkül 2058-ra a számuk egymillió fölé emelkedne.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?