Kihathat a gyermekek testalkatára…

…Ha az állapotos anyák sok halat esznek.

Kutatók szerint ha az áldott állapotban lévő anyák sok halat esznek, az összefüggésben állhat a születendő gyermekek elhízási esélyeivel.

Az állapotosan fogyasztott sok hal miatt nőhet a gyerek elhízásának kockázata – adta hírül egy kutatócsoport, akik szerint a gyermekek elhízása sok esetben a halakban található szennyezőanyagok hormonális hatásának számlájára írható.

Ha a kismama hetente három alkalomnál többször evett halat 22 százalékkal is növelhette a gyermeke elhízásának veszélyét – hozta le a The Independent online kiadása a JAMA Pediatrics c. szaklapban bemutatott nagyszabású kutatás eredményét.

A halfogyasztás hatását a születés után, az első 2 év gyorsabb növekedésével is összefüggésbe hozták. A kutatók szerint a halakban található szennyező anyagoknak van hormonális hatása, bár elismerték, hogy ez egyenlőre nincs még teljesen bebizonyítva.

  • A tanulmány 26 184 amerikai és európai állapotos nő és gyermeke adatait gyűjtötte össze.
  • Az anyák halfogyasztásának gyakorisága a havi kétszeritől a heti 4,45 alkalomig terjedt.
  • A vizsgálatba vont gyermekek 15,2%-a, azaz 3476 volt túlsúlyos vagy elhízott 4-6-éves korában.
  • A kismama túlzott halfogyasztása 14%-kal növelte annak az esélyét, hogy a gyermekek 4 éves korukra túlsúlyosak vagy elhízottak legyenek, és 22%-kal annak, hogy 6 éves korukra elhízzanak.

A hatás többségében erősebb volt a lányoknál, mint a fiúknál. Heti három alkalomnál többszöri halfogyasztás mellett a lányok korai, gyors növekedésének 31%-kal volt nagyobb a kockázata – jegyezték meg a kutatók.

A halevés, és a gyermeki testalkat.

Andrew Whitelaw, a Bristoli Egyetem újszülöttgyógyásza nyilatkozta, hogy mivel a hal általában sok fehérjét, és sok értékes omega-3 zsírsavat tartalmaz, az állapotos nőknek kifejezetten ajánlják a fogyasztását, viszont a szennyező anyagok miatt heti három alkalomnál többször nem javasolja.

A King’s College táplálkozáskutatója, Tom Sanders a kutatóktól eltérő véleméyen van.. „A gyerek első életévének táplálkozása a növekedés ütemét meghatározó legfontosabb tényező. A szoptatott csecsemők lassabban gyarapszanak, mint a tápszerrel tápláltak, ez az elemzés ezt nem vette figyelembe, és ez komoly félrevezető tényező lehet” – mondta a szakember.

Ezek alapján elmondható, hogy a jelenleg egészségesnek tartott élelmiszereket sem szabad túlzásba vinni, a mértéktartás, az arany középút lehet célravezető.

forrás: HVG, MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Így segíthet a túlsúly leküzdésében a laborvizsgálat. Élj vele!

A túlsúly nem csak a külsőnkre vethet negatív fényt, de az egészségünket is beárnyékolhatja. Az életminőséget romboló fölösleges kilóktól megszabadulhatunk, de nem mindegy, hogyan kezdünk neki a felesleg ledolgozásának. Csodaszerek, sanyarú diéták, izomgyulladásig fokozott testmozgás helyett, kezdjük a laborban a fogyást! Sok esetben a súlyfelesleget valamilyen egészségügyi probléma okozza, ezért a hosszú távú megoldás érdekében érdemes a valódi okok nyomába eredni, mielőtt életmódváltásba kezdenénk.

Vélemény, hozzászólás?