26 súlycsökkentő mítosz, amit nem szabad elhinni (3. rész)

Elérkeztünk leleplező cikk-sorozatunk utolsó részéhez, amiben újabb 6 tévhitről rántjuk le a leplet.

Tévhit: Nem harcolhatsz a „kövér- gének” ellen

Ha plusz kilóidat a génjeidnek köszönheted, még abban az esetben is segíthet győzni a hajlam felett a diéta és a rendszeres testmozgás. Ne feledd, hogy az a tény, miszerint néhány család túlsúlyos, míg mások nem azok, nem csupán a genetikának tudható be, de jórészt a rossz életmódmintáknak. A gyerek eltanulja a szüleitől azt is, hogy mit egyen.

  • Azáltal, hogy a választásod kevésbé hizlaló ételekre esik, már meg is töröd a negatív környezeti sémát.

Tévhit: Nem kell számon tartani, mennyit eszel

Egy 2007-es tanulmány során rejtett kamerával rögzítették egy olasz étteremben, hogy ki mennyit evett. Az étkezők 31%-a később nem emlékezett arra se, hogy evett-e kenyeret, és 12 % állította, hogy nem, amikor igen. Ha ételekről van szó, hajlamosak vagyunk a szelektív amnéziára.

  • Az étkezési napló vezetése okos dolog lehet, ha fogyni szeretnénk, érdemes legalább egy hétig vezetni, annak érdekében, hogy leszokjunk a felesleges rágcsálásról.

Tévhitek a súlycsökkentésről befejező rész.

Tévhit: A kalóriaszegény ételekből sokat ehetsz

Az igazság az, hogy nem csak az számít, mit eszel, hanem az is, hogy mennyit. És ez akkor is igaz, ha alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek beviteléről van szó.

  • A mérték minden esetben segíti a fogyást.

Tévhit: A zöld mindig jó

Sokan abban a hitben vannak, hogy a békaszínű turmixok egyértelműen egészségesek, így a súlycsökkentő tervek között is helyet kapnak. Ezzel azonban érdemes vigyázni, mert nem minden kész zöldség-, gyümölcslé kalóriaszegény, vannak olyanok, amiknek igen magas a rejtett cukor- és kalóriatartalmuk.

  • A facsart levek helyett érdemes friss, nyers zöldségeket rágcsálni, melyektől hamarabb laksz jól, és biztosan nem is hizlalnak.

Tévhit: A gluténmentes étrend fogyaszt

Sokan, amikor fogyni szeretnének, gluténmentes étrendre váltanak, mivel feladják a glutén és a finomított szénhidrátok (pl. tészta és sütőipari termékek) fogyasztását. Ha a normál termékeket összeveted a gluténmentesekkel meglepő eredményre juthatsz, mert utóbbiak közül sokban több kalóriát, zsírt és szénhidrátot fedezhetsz fel. Ráadásul a gluténmentes diéta táplálkozási hiányosságokhoz vezethet.

  • Próbálkozz kevésbé „kirekesztő” diétával, és kérd szakember segítségét az étrended összeállításához.

Tévhit: Nálad is biztos sikeres lesz mások bevált étrendje és mozgásformája

Testünk szükségletei és képességei eltérőek, ezért nem minden működik nálunk, ami barátnőink esetében bevált módszer a fogyásra.

  • Saját magadnak kell kitapasztalnod, hogy mi az, ami működik nálad, és mi az, ami nem.

Próbálkozni kell, és nyitottá kell válni az esetleges változtatásokra, miközben akkor se esel kétségbe, ha néhány kiló visszakúszik. A lényeg, hogy az egészséged miatt ne törődj bele a túlsúlyba!

Forrás: health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

Cikkünkben 15 tudnivalót és egy tévhitet ismerhetsz meg a lisztérzékenységről.

Vélemény, hozzászólás?