Lehet esély a koronavírus teljes kiirtására?

Annak ellenére, hogy egyre több szakértő hangoztatta azt, hogy az emberiségnek meg kell tanulnia együtt élnie a SARS-CoV-2-vel, egy friss tanulmány alapján ugyanakkor lehet esély a kórokozó teljes kiszorítására.

A tudósok olyan 17 faktort vizsgáltak, amik befolyásolják, hogy mennyire reális cél a koronavírus eltörlése. Többek között ilyen faktor a biztonságos és hatékony vakcinák elérhetősége, az immunitás hossza, továbbá politikai és gazdasági tényezők, például hogy egy kormány mennyire hatékonyan kezeli a járványhelyzetet.

A részletek

Nick Wilson professzor, a Wellingtoni Otagói Egyetem munkatársa ,és kollégái az egyes faktorokat egy hárompontos rendszerben értékelték, hogy kiderüljön, kiirtható-e a SARS-CoV-2 koronavírus a bolygóról. 

A tudóscsapat definíciója szerint ehhez az kell, hogy világszerte nullára csökkenjen a fertőzések száma, a különböző intézkedések hatására. A történelemben ilyet csak a fekete himlőt okozó Poxvirus variolae, illetve a járványos gyermekbénulást előidéző poliovírus két verziója esetében sikerült elérni.

A szakértők ezért a Covid-19 kórokozóját az előbb említett két vírussal vetették össze, és azt találták hogy bár a SARS-CoV-2 legyőzése nehezebb lenne, mint a Poxvirus variolaeé, VISZONT könnyebb, mint a poliovírusé. Wilson professzorék értékelésében a himlő kórokozója 2,7; a koronavírus 1,6; a poliovírus pedig 1,5 pontot kapott.

A kutatócsoport szerint az eredményeik alapján úgy tűnik, hogy a Covid-19 kiszorítása lehetséges.

Ez a lehetőség persze önmagában még nem azt jelenti, hogy tényleg sikerül is, mert például a himlőhöz és a gyermekbénuláshoz képest a Covid-19 elleni védőoltások kevésbé elfogadottak, a jobban terjedő koronavírus mutációk pedig gyorsabban jelenhetnek meg. Nem beszélve a „vakcinanacionalizmus” problémájáról, és a gyakran a kormányok által is támogatott agresszív tudományellenességről, mindkettő rendkívül megnehezíti a nemzetközi együttműködést.

Forrás: 24.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?