JÖN, JÖN, JÖN: az őszi allergia szezon

A tavasz és a nyár mellett sokan ősszel is, vagy éppen ősszel találják szembe magukat az allergia mindennapokat nehezítő tüneteivel. Az sem lehet teljesen nyugodt, aki korábban semmi ilyesmivel nem küzdött, mert sok esetben felnőttkorban jelentkezik. Arra is számítani lehet, hogy minél később üti fel a fejét, annál nehezebb „kinőni”, mert az allergia esetében nem belénk kódolt, hanem szerzett immunreakcióról van szó.

Az ősz ilyen szempontból kritikus időszak, mert több allergén ilyenkor kezdi meg irritáló hatását, amire a változékony idő csak rátesz egy lapáttal. Az időszak egyik jellemző allergiaforrását a talajtakaró gombák spórái jelentik, melyek augusztus és november között a legaktívabbak. Szeptemberben csúcsosodik többek között a parlagfű, a libatop, a közönséges oroszlánfog és az aranyvessző virágzása. De allergizálhatnak a csalán, a pázsit- és útifűfélék, a vadrozs pollenjei is.

A parlagfű és a keresztallergia

A globális felmelegedés hatására a sokaknál allergiát okozó parlagfűvirágzás időszaka egyre hamarabb kezdődik és egyre tovább tart. Ezenfelül számtalan keresztallergia hozható összefüggésbe vele. Ez röviden annyit jelent, hogy egyes zöldségek, gyümölcsök fogyasztása fokozhatja az eleve fennálló pollenallergiás tüneteinket.
Amennyiben allergiás vagy a parlagfűre, jobban teszed, ha kerülöd az alábbiak fogyasztását:
dinnye, uborka, paprika, banán, cukkini, füge, ananász, földimogyoró, articsóka, gránátalma, mangó, citrusfélék, napraforgóolaj, kamillatea

Jobb védekezni, mint utólag orvosolni

A pollenallergiára utaló legelső tünetek (orrfolyás, orrdugulás, szem-, garat-, fülviszketés) észlelése esetén érdemes kivizsgáltatni magunkat vagy gyermekünket, hogy mielőbb kiderüljön a tünetek oka, így az allergia beigazolódása esetén, szakorvossal egyeztetve könnyebben és célzottabban védekezhetünk a szimptómák fokozódása ellen. Utóbbi történhet helyileg ható szem-, orrcseppekkel és/vagy gyógyszeresen, jellemzően antihisztaminnal.

Ha száraz, szeles az idő, érdemes kevesebbet tartózkodni a szabadban azoknak, akik pollenallergiával küzdenek, ilyenkor az allergének akár több kilométert is utazhatnak a levegőben, fokozva ezáltal a szervezet kellemetlen immunreakcióit. Ha mégis kimerészkedünk, hazaérve érdemes lezuhanyozni, és a hajunkból is kimosni a polleneket. Ilyenkor érdemes többször takarítani, ágyneműt mosni és az autó légszűrőberendezését kitisztítani. Haználat előtt a fűtőberendezért is ajánlott kipucolni. Egy korábbi kutatás arra is rávilágított, hogy a szénanátha orrhoz kapcsolódó allergiás tünetei enyhébbek azoknál, akik az allergiaszezon elejétől rendszeresen szednek napi 800 mg E-vitamint.

Az allergia és a páratartalom

A zárt terekben, irodákban jellemzően alacsony páratartalom felerősítheti az orrot, a nyálkahártyát és a tüdőt irritáló immunreakciót. A szakemberek szerint érdemes az otthonunkban 35-50 százalékos értéken tartani a páratartalmat.

Forrás: Házipatika; Vitalitás;

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Sok a méreganyag a májadban? Ezek jelezhetik

A máj közel 500 testi folyamatban vesz részt, így szerepet játszik a méregtelenítésben is, nem csoda, hogy az egyik legfontosabb szerv. Lássuk, milyen tünetekkel jelzi a májunk, ha a megtelik méreganyagokkal.

Vélemény, hozzászólás?