Még egy érv a szoptatás mellett

A gyermekkori leukémia rizikóját is csökkentheti a szoptatás. Derítették ki izraeli kutatók 18 korábban végzett vizsgálat tükrében.

egeszsegugyelet-friss-hirek-szoptatas-nagy

A gyermekkorban jelentkező rosszindulatú daganatos megbetegedések közül a leukémia, más néven fehérvérűség a leggyakoribb kór, ami a gyermekkori rákos betegségek mintegy 30%-át jelenti. A jelenség okai még tisztázatlanok.

A Haifai Egyetem szakemberei Efrát Amitaj és Lital Kejnan-Boker a betegség okait kutatták és 18 korábbi tanulmányt is átnéztek annak érdekében, hogy összefüggésbe állíthassák a szoptatást és a gyermekkori leukémiát.
Ezeket a vizsgálatokat 1960 és 2014 között végezték 10.292 leukémiás eset tanulmányozásával, a kontrollcsoport pedig 17,517 páciensből állt.

A tények tükrében arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál a gyerekeknél, akiket minimum 6 hónapig vagy annál is tovább szoptattak, 19%-kal kisebb a leukémia kialakulásának esélye, mint azoknál, akik egyáltalán nem vagy kevesebb ideig részesültek szoptatásban.

Másik 15 tanulmány analizálása arra is fényt derített, miszerint a gyermekkori fehérvérűség kockázata 11 százalékkal kisebb azoknál, akik egy ideig kaptak szoptatást, azokkal szemben, akik egyáltalán nem kaptak.

Az összefüggésre az anyatej számos biológiai funkciója magyarázatként szolgálhat, mert immunológiailag aktív összetevőket tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású, és kihat az általa táplált gyermek immunvédelmére is a kutatók beszámolója szerint, ami az amerikai orvostudományi társaság folyóiratában (JAMA) jelent meg.

Forrás: Szimpatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A gyakori, vagy tartós láz veszélyei

A láz a szervezet védekezési reakciója, okozhatja fertőzés, sérülés vagy más kóros állapot. Mindenkinél jelentkezik időnként, és általában pár nap után csökken, majd a kiváltó probléma gyógyulásával meg is szűnik. A hosszú ideig tartó, vagy gyakran vissza-visszatérő láz esetén, viszont az alapos kivizsgálást indokolt, mert akár hematológiai daganat tünete is lehet! Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa tájékoztat a témában.

Vélemény, hozzászólás?