Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A gyakori, vagy tartós láz veszélyei

A láz a szervezet védekezési reakciója, okozhatja fertőzés, sérülés vagy más kóros állapot. Mindenkinél jelentkezik időnként, és általában pár nap után csökken, majd a kiváltó probléma gyógyulásával meg is szűnik. A hosszú ideig tartó, vagy gyakran vissza-visszatérő láz esetén, viszont az alapos kivizsgálást indokolt, mert akár hematológiai daganat tünete is lehet! Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa tájékoztat a témában.

Védelmi reakció

A láz az, amikor a testhőmérséklet magasabb a normálisnál, ami 36-37 °C között van. Fontos, amit még mindig sokan nem tudnak: a láz önmagában nem betegség, hanem tünet! Annak a jele, hogy a szervezet felveszi a harcot egy betegséggel vagy fertőzéssel.

A lázas állapotot legtöbbször fertőzések okozzák. A szervezet megtámadja a fertőzést okozó mikroorganizmusokat, amik általában a normál testhőmérsékletet “szeretik”, a magasabbat nem tűrik jól, plusz aktiválódik a immunrendszer is. A fehérvérsejtek pedig a magasabb hőmérsékleten gyorsabban szaporodnak, ami segíti a kór leküzdését.

A lázat okozhatják:

  • Fertőzés
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Bizonyos betegségek
  • Bizonyos autoimmun betegségek
  • Napszúrás
  • Oltások utáni reakció
  • Rák

A láz időtartam szerint lehet:

  • akut (kevesebb, mint 7 napig tart)
  • szubakut (ha maximum 14 napig tart)
  • krónikus vagy tartós (ha 14 napnál tovább tart)

Az ismert ok, magyarázat nélküli akár hetekig, hónapokig is eltartó lázat, ismeretlen eredetű láznak nevezzük.

Láz, leukémia, limfóma

A tartós, gyakori ismeretlen eredetű lázat mindenképpen ki kell vizsgáltatni, mert rosszindulatú folyamatokra is utalhat. Az ilyen típusú láz a leukémia és a limfóma gyakori tünete, ezért, ha valaki tapasztalja, érdemes ilyen irányú vizsgálatokat is végeztetnie!

A tudósok szerint a láz oka a leukémia, vagy limfóma esetén az, hogy ezek a rákos sejtek maguk is termelnek olyan anyagokat, amik miatt a szervezet növeli a testhőmérsékletet.

“A tumorok képesek ún. pirogéneket is termelni- ezek olyan anyagok, amelyek lázat tudnak okozni. A pirogének egyéb külső forrásokból, például baktériumokból, vírusokból, gombákból, gyógyszerekből és toxinokból is származhatnak, sőt, az immunrendszer sejtjei is termelnek pirogéneket” magyarázza el dr. Kárpáti Ágnes, hozzátéve, hogy a lázat okozhat még az is, hogy a rák esetén megnő a fertőzéshajlam.

Amennyiben kiderül, hogy a megemelkedett testhő mögött hematológiai daganat áll, úgy fontos a mielőbbi személyre szabott terápia megkezdése. A rák pontos típusának függvényében lehet: sugár/kemoterápia, csontvelő-átültetés, immunterápia, egyéb gyógyszeres kezelés.

Forrás: Trombózis-és Hematológiai Központ

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Lyme-kór

A nyári időszak nem csak a fürdőzéssel járó fertőzések vagy a Nap által kiváltott bőrproblémák …

Vélemény, hozzászólás?