Mellkasi fájdalom: COVID vagy szívbetegség?

Ijesztő tünet, de szerencsére az esetek jó részében rövid idő alatt elmúlik a mellkasi fájdalom, és nem jelez feltétlenül komoly bajt. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy ha viszont időről időre visszatér, vagy más kardiológiai panaszok is társulnak mellé, akkor rendkívül fontos a kivizsgálás. A mellkasi fájdalom egyébként akár a koronavírus tünete is lehet.

COVID-19 okozta mellkasi fájdalom

A koronavírus fertőzött felnőttek 28%-a, a gyermekek 10%-a sorolta a panaszaik közé a mellkasi fájdalmat, és az érintettek 2%-nak volt ez az egyetlen tünete. A betegek nagyobb része enyhébb, a kisebb részük viszont komoly mellkasi fájdalomról számolt be, amit általában a légvétel, a köhögés és a tüsszögés váltott ki. Ennek az lehet az oka, hogy a koronavírus közvetlenül érintette a fertőzöttek tüdejét, és az izmaikat, így a szívizmot is.

A koronavírus fertőzés alatt és után, bármikor jelentkezhet tünetként a mellkasi fájdalom. Gyakran a long-COVID, vagyis a koronavírus fertőzés hosszú távú következményeként is számolni kell vele.

Koronavírusosan ha valaki nagyon erős mellkasi fájdalmat tapasztal, amihez esetleg légszomj, hasi fájdalom, zavartság is társul, sürgősen orvosi segítséget kell kérni, mert akár szövődményesen is kialakulhat tüdőembólia vagy szívinfarktus.

Szív- és érrendszer okozta mellkasi fájdalom

“A mellkasi fájdalom „szerencsére” olyan tünet, amivel viszonylag gyorsan orvoshoz fordulnak a páciensek, hiszen sokan megijednek tőle, mondván, ez biztosan a szívinfarktus előszele. Ennek a tünetnek ugyanakkor sokféle oka lehet, a refluxtól a pánikbetegségig, bár az is igaz, hogy többféle kardiológiai betegség is járhat mellkasi fájdalommal. A kivizsgálás során ezért szükség lehet többek közt nagylabor vizsgálatra, nyugalmi és terheléses EKG-ra és szívultrahangra is.”- tájékoztat Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

Ezek a kardiológiai problémák okozhatnak mellkasi fájdalmat:

Szívinfarktus

Akadnak akik éles, mások szorító jellegű fájdalomként jellemzik. A szívinfarktus okozta mellkasi fájdalom biztos ismertetőjele, hogy a mellkas közepén jelentkezik. Amennyiben társtünetként hideg verejtékezés, zavartság, szédülés, hányinger, légszomj, más testrészek fájdalma is jelentkezik, azonnal mentőt kell hívni!

Aorta repedés

Másik nevén disszekció, a főverőér falának hosszanti szakadása, az ér teljes átlyukadása nélkül, az érfal középső rétege kettéválik. Tünetei hasonlóak lehetnek a szívinfarktushoz, ám ha a test egyik oldala lebénul, beszéd- és látászavar, továbbá lábfájdalom is jelentkezik, akkor tipikusan aorta repedés okozza. Azonnal mentőt kell hívni!

Aorta szűkület (sztenózis)

Billentyűhiba miatt a szívből kivezető fő ér beszűkülhet, emiatt a test vérellátásához intenzívebben kell pumpálni a szívnek. Az extra megerőltetés pedig idővel
szívfal-megvastagodást, szívnagyobbodást, és szívelégtelenséget okoz. A sztenózis tünete lehet a mellkasi fájdalom melletti kimerültség, nehézlégzés, erős szívdobogás.

Szívburokgyulladás

A szívet körülvevő kétrétegű hártya rétegei közé folyadék kerülhet, és idült vagy akut betegséget, pericarditist okoz. Jellemző tünete a szúró mellkasi fájdalom, ami légzéskor felerősödik, és leüléskor általában enyhül. Jelentkezhet még légszomj, köhögés, izzadás, gyengeség.

Szívtágulat

A dilatatív kardiomiopátia (szívtágulat) a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve. A szívizom károsodása miatt alakul ki. A legtöbb érintett eleinte tünetmentes, majd az állapot romlásával jelennek meg a panaszok, amik kezeletlenül fokozódhatnak is. Ennél a betegségnél jellemzően fizikai megterhelés vagy nagyobb étkezés váltja ki a mellkasi fájdalmat, jelentkezhet mellé nehézlégzés, és gyakran megfigyelhető ödéma a bokán, a lábfejen, a lábakon, a hason, és a nyak vénáinál. Kísérő tünete lehet még a zavarodottság, a szédülés, az erős vagy szabálytalan szívverés is.

Forrás: KardioKözpont

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ezt a 7 fájdalomtípust komolyan kell venni

A szervezet a fájdalommal jelzi, ha valami nincs rendben, általában szerencsére enyhébb dolgok okozzák. Általában elmondható, hogy ha nem tudod a pontos kiváltó okát érdemes kivizsgáltatni, de íme 7 fájdalom típus, amelyet komolyan kell venni, és orvosi segítséget kell kérni a diagnózishoz, kezeléshez.

Vélemény, hozzászólás?