Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Új vakcina a láthatáron, jó hírek: Hosszú távon is védhet a németek fejlesztése

A közeljövőben bővülhet a koronavírus elleni védőoltások száma, mert a német fejlesztésű CoVac-1 nevet kapó vakcina az első klinikai tesztek szerint minden résztvevő szervezetében beindította a COVID-19 elleni T-sejtek termelődését! A Tübingeni Egyetem tudósai olyan multipeptid-vakcinát fejlesztettek ki, ami hosszan tartó immunitást biztosíthat a koronavírussal szemben. A Nature tudományos folyóiratban közölt eredmények alapján, a CoVac-1 névre keresztelt vakcina rendkívül jól teljesített az első, emberen végzett klinikai teszteken.

A koronavírus fehérjéin alapuló 1 dózisú szérum az eredmények szerint, a klinikai tesztben résztvevők 100 százalékánál, 28 nappal az oltás után már kiváltotta az immunválaszt, azaz mindenkinél beindult a T-sejt termelés a COVID-19 ellen.
A vakcina fontos további pozitívuma, hogy a koronavírus összes variánsa ellen működött, tesztelték az alfára, bétára, deltára, és a gammára is a kísérlet során.

A T-sejtek egyfajta memóriasejtek is, ezek teszik lehetővé, hogy az immmunrendszer hamar felismerje az újrafertőződést, és gyorsan reagáljon rá. Az erős T-sejtes reakció előidézése ezért kulcsfontosságú feladata a vakcináknak, és a jelek szerint a CoVac-1 ebben nagyon jól teljesít. A tudósok szerint ez a vakcina alkalmazható majd azoknál is, akiknél a jelenlegi védőoltások nem indították be a T-sejtek termelődését.

A kutatók olyan 18 és 80 év közötti személyeket vontak be a tesztekbe, akiknek a szervezete előzetesen nem termelt T-sejteket a koronavírus ellen. Az eredmények első értékelését a védőoltás beadása után 1 nappal elvégezték, majd a 14., 28. és 56. napon, az utolsót pedig 3 hónappal az oltás után. Mellékhatások senkinél sem jelentkeztek, az oltást követő 1 hónap múlva pedig már rengeteg T-sejt volt a résztvevők immunrendszerében.

A CoVac-1 vakcina a koronavírusok variánsokok fehérjéiből származó antigének másolatait tartalmazza (többek között tüskefehérjéket is), ez pedig megkülönbözteti a jelenleg széles körben használt mRNS, és más technológiákkal készült vakcináktól is.

A fejlesztőknek még hátra vannak a tesztek, mielőtt engedélyeztetnék a CoVac-1 forgalmazását. Az elért eddigi eredmények rendkívül biztatóak arra nézve, hogy lehetséges hosszú védettséget biztosító vakcinát előállítani.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?