Tablettaként szedhető COVID-19 gyógyszereket tesztelnek

Már csak néhány hónapra vagyunk a tablettaként szedhető koronavírus gyógyszertől, állítják a tudósok. Több olyan antivirális gyógyszernek is hamarosan befejeződnek a klinikai tesztjei, amiket napi szinten, tabletta formában szedhetnek majd a SARS-CoV-2 fertőzéses betegek a tüneteik enyhítésére.

„A szájon át szedhető antivirális gyógyszerek nemcsak a betegség időtartamát rövidíthetik le, hanem annak az esélyét is csökkenthetik, hogy a beteg megfertőzze a vele egy háztartásban élőket”

– nyilatkozta Timothy Sheahan, a University of North Carolina-Chapel Hill virológusa.

Három gyógyszernek is hónapokon belül, azaz késő ősszel vagy kora télen már befejeződhetnek a klinikai tesztjei. Ezek közül az egyik a Merck & Co. and Ridgeback Biotherapeutics molnupiravir nevű gyógyszere, a másik kettő pedig a Pfizeré, a nevük PF-07321332 és AT-527.

Eddig egyedüliként csak a remdesivir antivirális gyógyszert használtak a koronavírusos betegek kezelésére, viszont ezt csak a kórházban, intravénásan adják a betegeknek, nem a vírus korai tüneteinek megfékezésére szolgál. Az új gyógyszereket tablettaként forgalmazzák majd, és otthoni használatra is készülnek.

A gyógyszereket fejlesztő kutatók remélik, hogy a termékek megfelelnek a teszteken, és megkaphatják először Amerikában a használati engedélyt.

Forrás: NBC, 444.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?