Potenciálisan veszélyesek a koleszterincsökkentők?

AZ ABC ausztrál tévétársaság egyik műsora heves vitákat váltott ki a koleszterincsökkentő gyógyszerek kapcsán, mely hatására 60.000 beteg hagyta abba az említett készítmények szedését.

egeszsegugyelet-friss-hirek-sztatinok-nagy

A tévéműsorban a sztatinokat toxikusnak nevezték. 2013 őszén a Catalyst tudományos program részeként vetítették a Heart of Matter című kétrészes filmet, mely készítői „legnagyobb orvostörténeti mítosznak” nevezték a telített zsírok, a koleszterin és a szívbetegségek közötti ok-okozati összefüggést.

A sztatinokat halálosnak titulálták

Az említett filmben toxikusnak és halálosnak nevezték a koleszterincsökkentők elsődleges csoportját, a sztatinokat, és megkérdőjelezték pozitív hatásukat. Mindkét epizód 1,5-1,5 millió nézőhöz jutott el. A leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak a világszerte ismert sztatinok Ausztráliában, ahol az 50 év feletti lakosok 30%-a szedi ezeket.

A szakemberek bírálják a műsort

Az említett műsor heves bírálatot kapott az élen járó ausztrál szakemberekről. A Sydney-i Egyetem kardiológusprofesszora, David Celermajer professzor szerint „vér tapad a készítők kezéhez”, a Bond Egyetem professzora Chris Del Mar pedig az egészségügyi témákkal foglalkozó újságírók felelősségére hivatkozott az ügyben.

A műsor hatására 2009 júliusától 2014 júniusáig terjedő időszakban 191 ezer ausztrál beteg gyógyszerezését analizálták a Sydney-i Egyetem kutatói. A vizsgálat eredménye szerint a tévéadás utáni 8 hónapban 60.897-tel kevesebb sztatin-recept született. Ennek a jelenségnek hosszú távon komoly következményei lehetnek az érintett betegek körében.

Halál ok lehet a tévéadás

„Amennyiben a betegek a következő öt évben sem szedik a koleszterincsökkentőket, ez 1522-2900, egyébként megelőzhető halálos kimenetelű szívrohamot és stroke-ot okoz” – olvasható a The Medical Journal of Australia című orvostudományi folyóirat hétfői számában megjelent kutatói tanulmányban.

Az ABC szóvivője a tanulmánnyal szembeni védekezésül azt hangsúlyozta, hogy mind a műsorban, mind pedig a Catalyst weboldalán jelezték a nézők felé, hogy orvosi konzultáció nélkül ne változtassák meg gyógyszerszedési szokásaikat.

Forrás: Origo

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Napi fél bögrényi dióval a rossz koleszterinszint ellen

Ha az emberek, különösen a férfiak a napi étrendjüket kiegészítik egy kevés dióval, teljesen függetlenül attól, hogy mit esznek még, csökkenhet a rossz koleszterinjük értéke, ezáltal a szívbetegségek kockázata is.

Vélemény, hozzászólás?