Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Kapcsolat a férfiaknál terjedő mellrák és az elhízás között?

A Leeds-i Egyetem kutatói a BMC Medicine online orvostudományi folyóiratban közzé tett tanulmányukban fejtik ki a rohamos elhízás és a férfiak körében is terjedő mellrák közötti összefüggés lehetőségét.

egeszsegugyelet-friss-hirek-ferfi-mellrak-nagy

Az, hogy a túlsúlyos férfiak zsírsejtjei tartalmaznak olyan enzimeket, melyek hatására a tesztoszteron női nemi hormonná alakul át, régóta bizonyított. Eszerint minél elhízottabb egy férfi, annál több ösztrogén keletkezik a szervezetében. A 25 feletti BMI-vel rendelkező férfiak esetében a vér ösztrogénszintje magasabb.

A tanulmány vezető szerzője, Valerie Speirs professzor elmondása szerint a férfi mellrákos esetek 90 százalékában a tumorsejtek felszínén találtak olyan receptorokat, amelyek felismerik a női nemi hormonokat és felhasználják a vegyületeket a sejtek növekedéséhez.

A kórképet tovább súlyosbítja az is, miszerint a koleszterin képes ösztrogént utánzó vegyületté alakulni. Mivel a vér koleszterinszintje magasabb az elhízott férfiak esetében, ezért a szervezetükben több ilyen „álcázott”, a daganat terjedését elősegítő vegyület képződik.

Forrás: Index

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Vélemény, hozzászólás?