Rekordméretű ózonlyuk és fokozott bőrrák veszély

Rekordméretű ózonlyuk nő tavasz végére – megnő a bőrrák kialakulásának kockázata

Az eddigi legnagyobb ózonlyuk alakulhat ki áprilisra az északi félteke felett, ez jelentősen megnövelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát – adta hírül az AWI. Markus Rex, a karlsruhei Alfred-Wegener-Institut, a Sarkvidéki és Tengerkutató Intézet munkatársa számolt be a veszélyről az intézet tanulmánya alapján.

Amennyiben a klímakörülmények nem változnak az északi sarkvidék felett, a veszélyes UV-sugárzás az északi féltekén olyan méreteket ölthet már tavasszal, mint máskor nyár közepén. Rendkívül fontos, hogy a nap nem fog égetőbbnek tűnni, mint egyébként, ezért az emberek hamar leéghetnek.

Különösen a világosabb bőrűek, valamint a napfényben védelem nélkül játszó gyerekek kerülhetnek veszélybe. Az erős UV-sugárzás hatásait a növények, és az Északi-tenger algái is megsínylik, és mivel ezek a táplálkozási lánc alapját biztosítják, így még a bálnákra is hatással lesz ez a folyamat.

Az AWI tanulmánya alapján az Arktisz felett egy jelenleg stabil alacsony légnyomású örvény alakult ki. Ebben a 20 km-es magasságban szélsőséges, -90 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik. A sztratoszférikus felhők már -78 fokon kialakulnak, és az ezekben található fluorklór-szénhidrogének bontják le az ózont. Egyébként ezek önmagukban nem nagy ózonpusztítók, viszont a hideg hatására azzá válnak.

Az AWI vizsgálatai szerint február közepéig az ózon réteg több mint egynegyede elbomlik az északi sarkvidék felett.

Rekordméretű ózonlyuk. Növekvő bőrrák veszély.

A bomlás mértéke a 2010-2011-es télen mért eddigi csúcsot is túlszárnyalja majd, pedig 2011-ben az Arktisz feletti ózonrétegben akkora lyuk keletkezett, mint Németország területének negyvenszerese.

Markus Rex szerint ha a tartós alacsony légnyomású örvény nem oszlik fel, akkora lyuk alakulhat ki az ózonrétegben, amelynek hatásai akár Észak-Olaszországot is elérhetik. A ózonkárosító CFC(klór-fluorkarbon-freon) gázt most világszerte betiltották a Montreali Jegyzőkönyv által, így hosszú távon várható, hogy teljesen helyreálljon az ózonréteg.

„Sajnos a légkörben már megjelent a CFC természetes tisztulási folyamata nagyon lassú. A következő egy-két évtizedben a sarkvidéki sztratoszféra ezért továbbra is rendkívül érzékeny, és kialakulhat súlyos ózon veszteség” magyarázta az AWI szakértője.

Forrás: index, awi.de

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leégés gyógyítása gyógynövényekkel

Van, akinek munkájából vagy hobbijából kifolyólag már most is aktuális, de hamarosan többeknek is jól jöhet ez a tudás. Nézzük a gyógynövényeket, amelyek segítenek, hogy a bőr minél hamarabb regenerálódjon. Kitérünk néhány tévhitre is a leégés gyógyításával kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?