Sikeres állattesztek a Zika vírus elleni vakcina kifejlesztésében!

A Zika-vírusfertőzés ellen kifejlesztett két vakcina is képes volt a rettegett vírus elpusztítására, és komplett védelmet nyújtott a kísérleti egereknek.

Vakcina a Zika vírus ellen

„A két vakcinajelölt teljes körű védelmet nyújtott a Zika vírusfertőzés ellen egerekben”- nyilatkozta Dan Barouch, a Harvard Medical School virológusa. -„Tudomásunk szerint ez az első eset, hogy sikerült Zika vírus elleni védelmet elérni állati modellben. A védettség feltűnő volt”

A vakcinajelöltek különböző módon védik a szervezetet. Az egyik specializált DNS szekvenciát juttat intravénásan a testbe, a másik vakcina alapját pedig legyengített, inaktív Zika vírus alkotja. A két vakcina ugyanolyan válaszreakciókat váltott ki a tesztek során: a kísérleti egerek szervezete hatásukra ellenanyagot kezdett termelni a vírus ellen.

Ez egy brazil és egy puerto-ricoi törzset leszámítva teljes védelmet biztosított a rágcsálóknak.

Hamarosan elkezdhetik tesztelni a vakcinákat embereken is

„A klinikai kísérleteket a lehető leggyorsabban le kell folytatni” – nyilatkozta a jelentős felfedezés jövőjével kapcsolatosan Dan Barouch.

A sürgősséget a járvány súlyossága indokolja, hiszen idén csak február és április között 90 000 új beteget regisztráltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a járvány kezdete óta (2015 áprilisa), több mint 1,5 millióan kapták el a vírust.

Forrás: origo.hu, nature.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Új vakcina a láthatáron, jó hírek: Hosszú távon is védhet a németek fejlesztése

A közeljövőben bővülhet a koronavírus elleni védőoltások száma, mert a német fejlesztésű CoVac-1 nevet kapó vakcina az első klinikai tesztek szerint minden résztvevő szervezetében beindította a COVID-19 elleni T-sejtek termelődését! A Tübingeni Egyetem tudósai olyan multipeptid-vakcinát fejlesztettek ki, ami hosszan tartó immunitást biztosíthat a koronavírussal szemben. A Nature tudományos folyóiratban közölt eredmények alapján, a CoVac-1 névre keresztelt vakcina rendkívül jól teljesített az első, emberen végzett klinikai teszteken.

Vélemény, hozzászólás?