Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Új lehetőség a májrák gyógyítására!

Svájci tudósok egy fehérje gátolásával sikeresen halálra éheztették a májrák sejtjeit, ráadásul úgy, hogy a normális sejtek épek, érintetlenek maradtak. Ez a felfedezés új alternatívát nyújthat a májrák gyógyítására.

A rák okozta halálozások második vezető oka világszerte a májrák, aminek egyelőre különösen korlátozottak a kezelési lehetőségei, emiatt is roppantul biztató a svájci felfedezés.

Áttörés a májrák-gyógyításban.

A lausanne-i École Polytechnique Fédérale (EPFL) tudósai a glutamin aminosav lebontásához szükséges fehérjét blokkolták, ezáltal sikerült felszámolniuk a májrák sejtjeit. A tanulmányt a Genes & Development tudományos folyóiratban tették közzé a svájci kutatók.

A májrák sejtjei kifejezetten rá vannak szorulva a glutamin aminosavra, mert ez szolgáltatja a „tápanyagot” a sejtek osztódásához. A svájci kutatók most azt fedezték fel, hogy a „májreceptor homológ 1 (LRH-1)” nevű fehérje a felelős a glutamin molekulákká alakításáért, és ezt fogyasztják nagy mennyiségben a májrák sejtjei.

Ezért az LRH-1 blokkolása a májsejtek éhezéséhez, elpusztulásához vezet úgy, hogy közben az egészséges sejtekre nincs hatása.

Ez a felfedezés lehetőséget nyújt olyan új gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek az LRH-1 fehérjét veszik célba, ezáltal eredményesen gyógyíthatják a májrákot.

A tudósok azt remélik, hogy ez áttörést jelenthet más ráktípusok gyógyításában, mert az LRH-1 megtalálható a petefészekben, és a hasnyálmirigyben is.

Forrás: origo.hu, genesdev.cshlp.org

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Rosszmájúság ellen

Létfontosságú szerveink egyike a máj. Nélküle nincs élet, mégsem értékének megfelelően vigyázunk rá. Az inoperábilis, és gyógyíthatatlan májrák és az alapjául szolgáló májzsugor kialakulásának elkerülése, ha nem is kizárólag rajtunk, de rajtunk is múlik.

Vélemény, hozzászólás?