Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Új lehetőség a májrák gyógyítására!

Svájci tudósok egy fehérje gátolásával sikeresen halálra éheztették a májrák sejtjeit, ráadásul úgy, hogy a normális sejtek épek, érintetlenek maradtak. Ez a felfedezés új alternatívát nyújthat a májrák gyógyítására.

A rák okozta halálozások második vezető oka világszerte a májrák, aminek egyelőre különösen korlátozottak a kezelési lehetőségei, emiatt is roppantul biztató a svájci felfedezés.

Áttörés a májrák-gyógyításban.

A lausanne-i École Polytechnique Fédérale (EPFL) tudósai a glutamin aminosav lebontásához szükséges fehérjét blokkolták, ezáltal sikerült felszámolniuk a májrák sejtjeit. A tanulmányt a Genes & Development tudományos folyóiratban tették közzé a svájci kutatók.

A májrák sejtjei kifejezetten rá vannak szorulva a glutamin aminosavra, mert ez szolgáltatja a „tápanyagot” a sejtek osztódásához. A svájci kutatók most azt fedezték fel, hogy a „májreceptor homológ 1 (LRH-1)” nevű fehérje a felelős a glutamin molekulákká alakításáért, és ezt fogyasztják nagy mennyiségben a májrák sejtjei.

Ezért az LRH-1 blokkolása a májsejtek éhezéséhez, elpusztulásához vezet úgy, hogy közben az egészséges sejtekre nincs hatása.

Ez a felfedezés lehetőséget nyújt olyan új gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek az LRH-1 fehérjét veszik célba, ezáltal eredményesen gyógyíthatják a májrákot.

A tudósok azt remélik, hogy ez áttörést jelenthet más ráktípusok gyógyításában, mert az LRH-1 megtalálható a petefészekben, és a hasnyálmirigyben is.

Forrás: origo.hu, genesdev.cshlp.org

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A májrepedésről

Májrepedésnek (májruptura) a máj állományában bekövetkező repedést nevezzük. A májrepedés következtében a májszövet folytonosságában szakadás keletkezik, továbbá vérzés is kialakul, és ez a két probléma együttesen már életveszélyes állapotot eredményez. Nézzük mik okozhatják, mik a tünetei, és hogyan kezelhető.

Vélemény, hozzászólás?