Hála nekik, mesés a gyógyulás

„Egyszer volt, hol nem volt” – több mint 10 000 alkalommal hangzott el ez a mondat az ország 44 kórházában a K&H gyógyvarázs mesedoktorok jóvoltából. A program két éves születésnapja alkalmából rendezett fogadáson a 10 000. és a leggyakoribb meseolvasó mellett elismerést kapott a Szent László Kórház is, amely ez idáig a legtöbb meseolvasót fogadta.

Mérföldkőhöz érkezett a K&H gyógyvarázs mesedoktorok program – nemrég a 10 000. meseolvasó lépte át a Szent László Kórház küszöbét, hogy történetével és kedvességével elvarázsolja a beteg gyermekeket, és mosolyt csaljon az arcukra.

A mesedoktorok is gyógyítják a gyerekeket.
A kép csak illusztráció.

„Nyugdíjasként szeretném hasznosan eltölteni szabadidőmet, de arra nem is számítottam, hogy ekkora boldogságot okozok a gyerekeknek! Hihetetlenül nagy élmény látni, mekkora örömet jelent nekik egy-egy meseóra – engem pedig hetekig elkísér a csillogó szemek emléke” – mondta el Hebenstreit Margit, a 10 000. meseolvasó.

Margit nem az egyedüli, aki rendszeresen olvas a gyerekosztályokon: a program 2 éves történetében Kónyáné Csúcs Dalma volt a legaktívabb meseolvasó, aki 35 alkalommal látogatott el a kis betegekhez.

„Lankadatlan lelkesedéssel járom a gyerekosztályokat, hiszen a gyerekek mellett sokszor nem tud egész nap ott lenni a szülő, nagyszülő, aki felvidítaná őket. Így örülök, hogy kicsit a pótnagymama szerepébe bújhatok, és együtt olvassuk kedvenc meséiket!” – mondta el Dalma.

„A K&H gyógyvarázs mesedoktorok több mint 2 éve teszik vidámabbá a kórházban fekvő gyerekek életét – az ország 18 megyéjének 44 kórházában hetente 60-80 önkéntes csal mosolyt a kicsik arcára – mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

„A program az egész társadalmat megmozgatta – már a meghirdetés napján több mint 5000-en regisztráltak honlapunkon, mostanra pedig 33 000 főre nőtt a mesedoktorok tábora. Példaértékű az önkéntesek lelkesedése, akik időt és energiát nem kímélve járják a kórházakat. Az pedig, hogy a mesedoktorok 12%-a rendszeresen visszajár olvasni, jól mutatja, hogy nemcsak a gyermekeknek, hanem az önkénteseknek is hatalmas élmény egy-egy alkalom.”

Margit és Dalma nemcsak egymással, de a programban részt vevő kórházakkal is megismerkedhetett az Budapesti Operettszínházban, ahol együtt ünnepelték meg a program 2 éves évfordulóját. A találkozón a Szent László Kórház is elismerésben részesült, hiszen az esemény indulása óta a Gyermekinfektológián dolgozó orvosok, nővérek fogadták a legtöbb mesedoktort – több mint 800 önkéntes fordult meg az osztályon.

„A kis betegek lelki állapota, hangulata meghatározza testi gyógyulásukat, felépülésüket is” – mondta el Frolyóné Gózon Viktória, a Szent László Kórház Gyermekinfektológiai Osztályának főnővére.

„Egy-egy mese, egy társasjáték-csata, egy szép színező rengeteget javít kedélyállapotukon, hiszen elvonja figyelmüket, kiszakítja őket a kórházi környezetből, vidámabbak, feldobottak lesznek egy-egy mesedoktor látogatása után. Emellett a pozitív élményt átélt gyermekek könnyebben tűrik a gyógyítással járó kellemetlenségeket is.”

A K&H gyógyvarázs mesedoktorok programra a khgyogyvarazs.hu oldalon lehet jelentkezni.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Vegyük komolyan a gyermek fájdalmát

Magyarországon elsőként a Bethesda Gyermekkórház fájdalomambulanciája vezette be nemrégiben a speciális kvantitatív szenzoros tesztet, a gyermek szubjektív „fájdalomérzetének” pontosabb megismerésére, illetve a háttérben álló érzékelési folyamatok felderítésére szolgáló készüléket, melyet több millió forintos beruházással szerzett be a kórház.

Vélemény, hozzászólás?