Türelemjáték a várótermekben

Több innovatív eszköz és egészségügyi dolgozó csökkentené a várakozási időt

Sok beteg, kevés orvos, megnövekedett várakozási idő. A legtöbb kórház, mentőállomás vagy gyermekorvosi rendelő nemcsak a saját, de a környező települések kis betegeit is gyógyítja, és ügyeletként is funkcionál. A várakozási idő emiatt akár az egy órát is meghaladhatja – derül ki a K&H gyógyvarázs program keretében végzett országos felmérésből.

Beteg gyerekekkel a várakozási idő minden perce duplán számít, ezért ma már jó néhány egészségügyi intézményben fellelhető mesesarok, ami megkönnyíti a kicsik számára ezt az időt. Gyakran viszont nincs lehetőség a játékra, így véget nem érőnek tűnő hosszú perceket, órákat kell várni.

Felmérés

A megnövekedett várakozási idő oka az egészségügyi intézmények túlterheltsége. A kórházak, mentőállomások és a gyermek háziorvosok 87%-a ugyanis nemcsak saját körzetüket, de a környező településeken élőket is ellátják, háromnegyedük pedig mindemellett ügyeletet is üzemeltet – derül ki a országos felmérésből. Emiatt gyakran a betegek helyzete sem egyszerű, főleg a kistelepüléseken élőknek nehézkes igénybe venni a gyógyító szolgáltatásokat.

A felmérésből kirajzolódik, hogy az intézmények felében az oda érkező beteg gyerekek 30 km-nél is hosszabb utat tesznek meg szüleikkel egy-egy vizsgálatért, ahol átlagosan 20-30 percet, de időnként akár több mint egy órát is várniuk kell.

A program keretében megkérdezett orvosok nagy többsége az egészségügyi dolgozók számának növekedésében és az eszközállomány bővítésében látja a megoldást. A technika fejlődésével egyre több olyan orvosi eszköz jelenik meg, mellyel akár több tíz perc is megspórolható az orvosok és a várakozó betegek számára. Elmondásaik alapján arra csak ritkán nyílik lehetőség, hogy a gyermekek számára barátságosabbá tegyék a várótermeket, pedig egy mesesarokkal nemcsak a várakozási idő telik gyorsabban. A játékok és a könyvek varázslatos hatása, hogy otthonossá teszik az amúgy idegen környezetet, javítják a kis betegek közérzetét, így nyitottabban és nyugodtabban fogadják a vizsgálatokat is.

„A K&H hosszú évek óta elkötelezett a gyermekegészségügy támogatása iránt, ezért a gyógyvarázs program keretében idén egy olyan területi pályázatot hirdettünk, amelynek különlegessége, hogy a helyi közösségek választják ki a területi nyerteseket. Az éves K&H gyógyvarázs pályázattól eltérően azonban itt az orvosi műszerek mellett vagy helyett olyan szolgáltatások beszerzésére is lehetett pályázni, mint például a mesesarok kialakítása, amivel könnyedebben eltelik a várakozási idő a kis betegek számára. A területi pályázatra összesen 117 intézmény jelentkezett, és egyötödük a váró környezetét megszépítő projektet szeretne megvalósítani a támogatásból” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Gyógyvarázs nyertesek

25 gyermekgyógyító intézmény kezdi az évet támogatással

Modern műszerekkel és szebb környezettel gazdagodik az ország 23 gyermekegészségügyi intézménye a K&H gyógyvarázs területi …

Vélemény, hozzászólás?