Vigyázat: Támad a szezonális depresszió

Mint diagnosztikai kategória nem létezik az őszi depresszió fogalma, az viszont jól kimutatható, hogy a napsütéses órák számának csökkenésével növekszik a betegség előfordulása, így mint egy depressziótípus, valóban számon tartott jelenség.

A szezonális depresszió tünetei.

A szezonális depresszió az őszi és téli időszakon kívül nagyon ritka. Legegyszerűbb tünete, hogy minden év ugyanazon periódusában jelentkezik. Általában késő ősz-kora tél szakaszában kezdődik, és eltart egészen tavaszig, rosszabb esetben nyárig. A borúsabb évszak tartóssá válásával erősödik, a fordított eset nem jellemző, vagyis nagyon ritka, amikor a nyári hónapokban erősebb a lehangoltság.

Az őszi-téli depresszió tünetei a következők:

  • fáradékonyság,
  • lehangoltság,
  • a motiváció elvesztése.

Megváltoznak az étkezési szokások, az energiahiány következtében a szénhidrátban gazdag ételek iránt megnő a kívánás. A nyáron jelentkező lehangoltság tünetei majdnem pont az ellenkezői a hideg hónapok alatt megélt depressziónak, és a beteg inkább szorongást, álmatlanságot, ingerlékenységet, étvágytalanságot tapasztal magán. A nyári depresszió esetében fennállhat a veszély, hogy a beteg nem a depresszió tüneteit produkálja, hanem inkább mániás viselkedésben mutatkozik meg a betegség. Ebben az esetben szélsőséges jókedv és hiperaktivitás jellemző.

A mentális kór kialakulásának pontos okai egyelőre nem ismertek. Mint minden ilyen jellegű diagnózis esetében, itt is szerepet játszhat a genetikai hajlam, az életkori és az élethelyzetből adódó sajátosságok.  A néhány napig tartó lehangoltság természetes, főleg, hogy hirtelen drasztikusan csökken a napsütéses órák száma az évszakváltással, azonban, ha ez az állapot tartóssá válik, feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni.

A kezeletlen depresszió szociális elszigeteltséghez, munkahelyi problémákhoz, tudatmódosító szerek használatához és legrosszabb esetben öngyilkossághoz vezethet.

A szezonális depresszió kezelhető

Súlyosabb tünetek esetében gyógyszereket, vagyis antidepresszánsokat alkalmaznak. Ezenkívül hatékonyan bevethető a fényterápia, amikor az ember testét különböző színű fényekkel világítják meg, növelve a szerotonin szintjét, visszaállítva a kiegyensúlyozottabb lelkiállapotot.

Az őszi-téli depresszió kezelhető.

A pszichoterápia segíthet megoldást találni a negatív gondolatok elűzésére és kezelni a stresszt. Mielőtt, azonban ezekre a komolyabb terápiákra lenne szükség, megpróbálhatunk személyesen is tenni lehangoltságunk enyhítéséért. Például érdemes környezetünket fényesebbé tenni, és amennyit csak lehet szabad levegőn tartózkodni.

Mint minden egészségügyi témában, itt is kiemelt szerepet kap a sport beépítése a mindennapi életmódba. Összességében az egészséges életmód és az aktív társasági élet is mind segíthetnek, hogy ez a reményvesztettség ne erősödjön fel, és ne forduljon egy folytonos rossz lelkiállapotba.

Esetleg ha van rá lehetőség jót tehet egy erre az időszakra időzített nyaralás valamelyik naposabb országba, ahol az új élmények, tapasztalatok és a jó idő feltöltődést biztosítanak.

A depresszió megelőzésére konkrét recept sajnos nincsen, a tünetek korai felismerése megkönnyítheti a kezelést. Ha valaki már tudatában van betegségének, érdemes folyamatosan felkészülnie a ciklusra, és már megelőző intézkedéseket tennie, szerveznie a depressziómentes hónapokban.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

11 perc az ülőmunka hátulütőinek kompenzálására

Reggel beülünk az autóba, vagy valamelyik tömegközlekedési járműbe, hogy aztán 8-10 órát ülhessünk az irodában a számítógépünk előtt, majd este leülünk a televízió elé még néhány órára. Az egyre nagyobb teret hódító home office szintén nem kedvez a mozgásigényünknek. Ha így belegondolunk, gyakorlatilag egész nap ülünk, mielőtt lefeküdnénk. A testünk és az izmaink ennél többre hivatottak.

Vélemény, hozzászólás?