Új tünet jelezheti a delta-variánst

A megfázás önmagában nem utal koronavírus-fertőzés gyanújára, ám az allergiás bőrtünetek gyakoribbá váltak, amióta a delta-változat terjed. Csilek András infektológus hívta fel a figyelmet a COVID-19 új, árulkodó tünetére.

„A delta variáns és a korábbi variánsok tünetei között hajszálnyi a különbség” – nyilatkozta a Magyar Hangnak Csilek András. Az infektológus, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területi Szervezetének elnöke szerint az eredeti, vuhani koronavírusos eseteknél is sokaknak fájt a torka, a feje, viszont ezek a tünetek bármelyik légúti betegség esetén kialakulhatnak.

Attól még, hogy valaki enyhén náthás, Csilek András szerint nem szükséges 10 napra kitiltani a közösségből.

„Aki be van oltva, általában enyhe tünetekkel vészeli át a koronavírust, ha egyáltalán elkapja. A fertőzés továbbadásának esélye pedig hibahatáron belüli. Elméleti esély van rá, de nagyon kicsi. Akiknek jobban oda kell figyelni magukra, azok az oltatlanok, de előbb-utóbb nekik is el kell jutniuk a felismerésig, hogy be kell oltatni magukat”

– mondta az infektológus.

Csilek András tapasztalata szerint a fertőzés továbbadásának oltottak esetében még akkor is kicsi az esélye, ha valóban megbetegszenek, de a 10 napos karantént ettől függetlenül nekik is ki kell tölteni.

Úgy folytatta, hogy „aki enyhe megfázástól szenved, az orvosi értelemben nem beteg, ezért az orvos-beteg találkozás is felesleges, és főleg felesleges lenne rutinszerűen tesztelni mindenkit, aki a fenti tüneteket produkálja, de a tünetei enyhék.”

Más a helyzet, ha a megfázásos tünetek mellé allergiás bőrtünetek is társulnak, vagy az érintett egész családja, vagy környezete koronavírusos, vagy ha immunhiányos betegről van szó, de ez speciális helyzet.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?