Íme a fogyást segítő képlet

Mindegy, hogy milyen tevékenységet végzel a szervezeted közben energiát használ fel. Ennek a kiszámolására alkalmas a metabolikus ekvivalens (MET- a test által elfogyasztott energia mennyisége) meghatározása. Ezzel az egyenlettel lehet kiszámolni: 1 MET = 1 kcal energia / testsúlykilogramm / óra. Főleg fogyókúrázóknak érdemes tudni a felhasznált energia mennyiségét, azaz milyen mozgással mennyi zsírt égetnek el.

Egy példa rá, hogy a tempós kutyasétáltatás 5 MET értékű, vagyis 5 kilokalória (kcal) energia elégetését jelenti óránként és testsúlykilogrammonként. Az óránkénti 5 kcal beszorozva a testsúllyal (pl. 70 kilogrammal) egyenlő 350 kcal, azaz 1 óra tempós kutyasétáltatással egy 70 kilogrammos személy 350 kcal energiát éget el.

Testmozgások MET-jei

A Semmelweis Egyetem dokumentuma szerint szervezetünk nyugalmi állapotban fogyaszt 1 MET energiát, azaz az előző példában említett kutyasétáltatás ötször annyit éget el, mint a tévézés.

Persze az energiafelhasználást számos tényező befolyásolja, ilyen az életkor, az edzettség mértéke, de kiindulópontnak a MET egyenletet lehet használni.

Íme néhány konkrét adat:

  • 3 MET alatt könnyű aktivitások: állás (1,8), babakocsi tolás (2), mosogatás (2,2), jógázás (2,5);
  • 3 és 6 MET között, mérsékelt mozgások: takarítás (3,5), súlyemelés kis súlyokkal (3,5), tempós gyaloglás (5), súlyemelés nehéz súlyokkal (5), fűnyírás (5), úszás (6);
  • 6 MET felett, megerőltető mozgások: gyors gyaloglás (6,3), kerékpározás sík terepen (8), aerobic edzés (8), tenisz (8), hólapátolás, földásás (8,5), focizás (10), futás (11,5)

Ha megvan az adott mozgásformának a MET-értéke, a testsúlyod alapján kiszámolhatod, hogy számodra mennyi kilokalória elégetését teszi lehetővé.

Egy kilogramm testzsír leadásához 7000 kalóriát kell elégetni, ez például körülbelül 19 óra kutyasétáltatással érhető el, persze, ha közben nem vesz energiát magához az illető, mert például egy kakaós csiga kalóriatartalma 380-400 kcal, egy deciliter gyümölcsjoghurt 100-120 kcal, egy sajtos pogácsa pedig 300-360 kcal energiát jelent az internetes adatbázisok szerint. Tehát egy kakaós csigányi energia leadáshoz minimum 1 órás tempós kutyasétáltatás szükséges, és akkor még a feleslegből nem ment le semmi.

Forrás: HaziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

11 perc az ülőmunka hátulütőinek kompenzálására

Reggel beülünk az autóba, vagy valamelyik tömegközlekedési járműbe, hogy aztán 8-10 órát ülhessünk az irodában a számítógépünk előtt, majd este leülünk a televízió elé még néhány órára. Az egyre nagyobb teret hódító home office szintén nem kedvez a mozgásigényünknek. Ha így belegondolunk, gyakorlatilag egész nap ülünk, mielőtt lefeküdnénk. A testünk és az izmaink ennél többre hivatottak.

Vélemény, hozzászólás?