Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Íme a fogyást segítő képlet

Mindegy, hogy milyen tevékenységet végzel a szervezeted közben energiát használ fel. Ennek a kiszámolására alkalmas a metabolikus ekvivalens (MET- a test által elfogyasztott energia mennyisége) meghatározása. Ezzel az egyenlettel lehet kiszámolni: 1 MET = 1 kcal energia / testsúlykilogramm / óra. Főleg fogyókúrázóknak érdemes tudni a felhasznált energia mennyiségét, azaz milyen mozgással mennyi zsírt égetnek el.

Egy példa rá, hogy a tempós kutyasétáltatás 5 MET értékű, vagyis 5 kilokalória (kcal) energia elégetését jelenti óránként és testsúlykilogrammonként. Az óránkénti 5 kcal beszorozva a testsúllyal (pl. 70 kilogrammal) egyenlő 350 kcal, azaz 1 óra tempós kutyasétáltatással egy 70 kilogrammos személy 350 kcal energiát éget el.

Testmozgások MET-jei

A Semmelweis Egyetem dokumentuma szerint szervezetünk nyugalmi állapotban fogyaszt 1 MET energiát, azaz az előző példában említett kutyasétáltatás ötször annyit éget el, mint a tévézés.

Persze az energiafelhasználást számos tényező befolyásolja, ilyen az életkor, az edzettség mértéke, de kiindulópontnak a MET egyenletet lehet használni.

Íme néhány konkrét adat:

  • 3 MET alatt könnyű aktivitások: állás (1,8), babakocsi tolás (2), mosogatás (2,2), jógázás (2,5);
  • 3 és 6 MET között, mérsékelt mozgások: takarítás (3,5), súlyemelés kis súlyokkal (3,5), tempós gyaloglás (5), súlyemelés nehéz súlyokkal (5), fűnyírás (5), úszás (6);
  • 6 MET felett, megerőltető mozgások: gyors gyaloglás (6,3), kerékpározás sík terepen (8), aerobic edzés (8), tenisz (8), hólapátolás, földásás (8,5), focizás (10), futás (11,5)

Ha megvan az adott mozgásformának a MET-értéke, a testsúlyod alapján kiszámolhatod, hogy számodra mennyi kilokalória elégetését teszi lehetővé.

Egy kilogramm testzsír leadásához 7000 kalóriát kell elégetni, ez például körülbelül 19 óra kutyasétáltatással érhető el, persze, ha közben nem vesz energiát magához az illető, mert például egy kakaós csiga kalóriatartalma 380-400 kcal, egy deciliter gyümölcsjoghurt 100-120 kcal, egy sajtos pogácsa pedig 300-360 kcal energiát jelent az internetes adatbázisok szerint. Tehát egy kakaós csigányi energia leadáshoz minimum 1 órás tempós kutyasétáltatás szükséges, és akkor még a feleslegből nem ment le semmi.

Forrás: HaziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?