A leghatásosabb nyugtató hatású gyógynövények

Idegesség és feszültség kezelésre nem kell feltétlenül kemikáliákkal teli gyógyszerhez nyúlni, mert a gyógynövények között is kiváló természetes nyugtatók vannak. Nézzük a leghatásosabbakat.

Orvosi zsálya

A zsálya a memóriajavító hatásáról, az agyra gyakorolt pozitív hatásáról ismert, ám jó tudni, hogy kiváló szorongásoldó. Napi pár csésze zsályatea szinte kisimítja a zilált idegszálakat, és a hangulatot is javítja. Ellenjavallt akkor, ha valakinek migrénje van.

Kerti székfű

Hatékonyan nyugtatja meg az idegrendszert, már az ókori görögök is használták. Érdemes tudni, hogy gyulladáscsökkentésre is kitűnő. A kerti székfű kiváló gyógyír migrénre, és fejfájásra is, viszont azt fontos tudni, hogy nem úgy hat, mint a hagyományos fájdalomcsillapítók, tehát nem már a megjelent tünetet tudja kezelni gyors hatékonysággal, hanem, idegesebb időszakban érdemes rendszeresen fogyasztani tea formájában, és így hatékonyan megelőzi a nyugtalanságot, továbbá segít megakadályozni a fejfájást, és a migrénes rohamokat. Napi három csésze tea enyhíti az idegfeszültséget, és idegi eredetű fájdalmakat.

Citromfű

Kitűnő idegerősítő és nyugtató hatású. Alvászavarokra, kezdődő depresszióra, idegnyugtatásra is bátran használható. A nyugtató hatásához tea formájában napi 1-3 csészével, ízesítés nélkül érdemes fogyasztani. Tinktúraként napi 3-szor 10 csepp oldja a feszültséget, hangulatjavító, azaz megszünteti az enyhe fokú depressziót.

Valeriána

Az egyik legismertebb, legnépszerűbb, az idegnyugtató hatása régóta ismert, eredményesen kezelhető vele a nyugtalanság, az alvászavarok és a hiperaktivitás is. Az előzőekhez képest a hatását gyorsan fejti ki. Tinktúra formájában a legeredményesebb, naponta 2-3-szor 1/2 teáskanálig csepegtetni, és ezt egy kevés vízzel elkeverve, étkezés után kell meginni.

Forrás: care2.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Gyógynövények gyomorproblémákra

Az emésztőrendszeri problémáknál is érdemes kihasználni a gyógynövények erejét. A gyógyteákkal javítható a tápanyagfelszívódás, enyhülhetnek a kellemetlen tünetek (puffadás, gyomorégés, reflux,…), segíthetik az elfogyasztott táplálékot gond nélkül végig jutni az emésztőcsatornán.

Vélemény, hozzászólás?