Lerí rólad a cinkhiány

A cink a libidó, és az immunrendszer működésében is fontos szerepet játszik, és szokták szépségvitaminnak is nevezni, mert segít megőrizni a bőr, a haj, a fogak, és a körmök egészségét is, ezért nem túlzás azt állítani, hogy lerí rólad, ha nincs elég belőle a szervezetedben.

A cink egyébként, a testben lévő több mint 300 enzim működésében játszik szerepet, olyanokéban, amik biokémiai reakciókban vesznek részt, azaz létfontosságúak a fehérjeszintézishez, a hormontermeléshez, továbbá az általános jó állapothoz. A fontossága miatt döbbenetes, hogy a WHO (Egészségügyi Világszervezet) adatai szerint globálisan az emberek nagyjából 31%-a szenved cinkhiányban.

A cinkhiány rizikója nagyobb a gyakran alkoholt fogyasztóknál, az ekcémában vagy pikkelysömörben szenvedőknél, és azoknál, akik egyáltalán nem esznek vörös húst, mert ez az egyik legjobb természetes cinkforrás. A szigorú vegetáriánus, vegán étrendet követők között is nagy a cinkhiány rizikója, mert az étrendjükben sok a fitinsav, ami akadályozza a cink felszívódását a szervezetben.

Így jelzi a cinkhiányt a külsőd

A tartós cinkhiány hatására gyengül az immunrendszer, könnyebben találnak meg a betegségek, lassabban gyógyulhatnak a sebek, fáradékonyabban lehetsz, és csökkenhet a libidód is. Ezek mellett olyan tünetek is jelentkezhetnek, amik a megjelenésedet érintik.

A cinkhiány egyik tipikus tünete a hajhullás, mert a cink fontos a megfelelő sejtmegújuláshoz és a fehérje felszívódáshoz, ezekre pedig szükség van ahhoz, hogy a haj sűrű és egészséges legyen.

Amennyiben a körmeid lassabban nőnek, törékenyebbé válnak, és fehér foltok jelennek meg rajta, az is a cinkhiányt jelezhetik. A körmön található fehér foltokat egyébként általában fehérjehiány okozza, viszont a fehérjék a cinkhiány miatt nem tudnak hasznosulni rendesen.

A fogak, illetve a szájüreg egészségében is szerepet játszik a cink. Ha nincs belőle elég a szervezetedben, a fogaid csontjai meggyengülhetnek, módosulhat az ízérzékelésed, érzékenyebb lehetsz a szagokra, a szádban gyakrabban alakulhatnak ki afták, fekélyek, és az ínygyulladásra is hajlamosabbá válsz.

A cinkhiányos embereknél könnyebben alakulnak ki az aknék, és pattanások, továbbá a bőrön lévő sebek, hegek is lassabban gyógyulnak.

Cinkforrások a pótláshoz

A cinket táplálkozással a legegyszerűbben vörös húsok, marha-, sertés-, illetve bárányhús fogyasztásával viheted be, és viszonylag magas a cinktartalma a mandulának és a cheddar sajtnak is. Természetesen étrendkiegészítő tablettákkal is pótolható, a napi ajánlott cink bevitel nagyjából 7 milligramm.

Forrás: Healthista.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A szőlő és a szépségápolás.

Egy fürt egészség – A szőlő

A szőlő talán az egyik legnagyobb múlttal és kultúrával rendelkező gyümölcsünk, ami nem csak finom, de …

Vélemény, hozzászólás?