Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Egy valódi vitaminbomba: a gránátalma

Egyre népszerűbb a késő ősszel érő gyümölcs, a gránátalma, amely kirobbanó sikerét háromféle antioxidáns tartalmának és fiatalító hatásának köszönheti, mivel egyben hidratáló hatású is.

A gránátalma jótékony hatásai.

Kirobbanó egészségügyi hatások

A gránátalmát már az ókoriak is ismerték, és gyakran szimbólumként is használták, mégpedig a termékenység szimbólumaként. Számos pozitív hatása közül legkiemelkedőbb az antioxidáns tartalma. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a rákmegelőzésben vagy a rákos sejtek elpusztításában, a tumorok növekedésének megakadályozásában.

Ez a különleges gyümölcs nem csak fontos antioxidáns forrás, de gazdag C-, és K-vitaminban is, amelyek az immunrendszer és a csontok erősségéért felelős alapvető vitaminok.

Ezeken kívül még tartalmaz ösztron nevű hormont, amely segíthet például a klimax során jelentkező panaszok enyhítésében, valamint hozzájárul a bőr és a haj egészségéhez.

Ráadásul a gránátalma a gyümölcsök között az egyetlen, ami baktérium és gombaölő hatással bír, így képes megállítani a Candida gombát, amelynek köszönhetően számos súlyos betegség megelőzéséhez járul hozzá.

Hogyan válassz a piacon?

A gránátalma késő őszi gyümölcs, viszont vastag bőrszerű héja miatt hűvös helyen, akár több hétig is tárolható, anélkül, hogy veszítene értékes tulajdonságaiból. Választásnál, a fényes, kemény héjú gyümölcsöt vegyük, és mindenképpen nyersen vagy üdítőitalként fogyasszuk el. Ha a levét kifacsarjuk és vízzel hígítjuk, kellemes ízű frissítőt kapunk.

Hogyan kell enni a gránátalmát?

Hogy kell enni a gránátalmát?

A gránátalmát nem tudjuk harapni vagy a klasszikus értelemben megpucolni. Felbontásának és fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha kalapjánál levágunk belőle egy szeletet. Az így láthatóvá váló hártyáknál kicsit vágjunk bele a gyümölcsbe, majd pár percre tegyük vízbe, így az ehető magvak lemerülnek a víz alá, a héj viszont nem, amelyeket utána leszűrve már meg is ehetünk.

A kis magvakat használhatjuk a reggeli joghurtunk vagy müzlink ízesítésére, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalmuk, de annál gazdagabbak rostokban, így az anyagcserét is pörgetik. Továbbá nem csak belsőleg, hanem külsőleg is alkalmazhatjuk ezt a finom gyümölcsöt, mivel hidratáló hatása miatt remek ránctalanító arcpakolás készíthető belőle, hígítás nélkül azonban semmiképp sem szabad a bőrre kenni.

Az évszázadok során a gránátalma népszerűsége sem ételként, sem szimbólumként nem csökkent, és jó tudni, hogy kifejezetten szerencsés gránátalmával álmodni: egészséges, hosszú életet, és a termékenység szimbólumaként egy kis összebújást ígér a párunkkal ;).

 

 

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Hőségriasztás: figyelj a hidratálásra!

Naponta 2-3 liter folyadékra, elsősorban vízre van szüksége a szervezetünknek a kánikulában, a nap folyamán egyenletesen elosztva. Gyerekek számára a vízen túl az egészséges táplálkozás, zöldségek fogyasztása, gyümölcslé, leves fogyasztása is fontos, hogy a megfelelő elektrolit bevitel is biztosítva legyen. A fizikai munkavállalóknak, szabadtéren dolgozóknak előnyös lehet az ásványvíz – ez csak néhány a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata ajánlásaiból, melyet az újabb hőségriasztás kapcsán állítottak össze a szolgálat szakemberei.

Vélemény, hozzászólás?