7 tényező, ami meddőséget okozhat a férfiaknál

Abban az esetben, ha fogamzásgátlástól mentes, aktív nemi élet mellett egy éven belül nem fogan meg a várva várt magzat, meddőségről beszélünk. Napjainkban a párok 18-20%-ának életére vet árnyékot ez a fogalom. A probléma gyökere többtényezős lehet, amiben mind a nő, mind a férfi biológiája okozhatja a terméketlenséget.

Mit jelent a nemzőképtelenség a férfiaknál?

  • A férfi nem képes erekcióra
  • A szervezete nem termel elegendő mennyiségű, minőségű spermiumot
  • A spermium nem ürül akadálytalanul

Okok, amik meddőséghez vezethetnek a férfiaknál

  1. Többek között a hormonális tényezők is okozhatnak sterilitást. A kiegyensúlyozott nemi működésért bonyolult idegi és hormonális rendszer felel. Az agyban található hipotalamusz és agyalapi mirigy nagymértékben befolyásolja a tesztoszteront (férfihormont)termelő szervek munkáját. Így, ha gyulladás vagy egyéb betegség éri ezeket a területeket, felborul a hormonegyensúly, és így sterilitás, azaz nemzőképtelenség is kialakulhat.
  2. A meddőség szempontjából nem elhanyagolhatóak a genetikai momentumok sem. A hölgyek kromoszómakészletében két X nemi kromoszóma található, míg az erősebbik nem tagjai egy X és egy Y kromoszómával rendelkeznek. Abban az esetben, ha a kromoszómákban számbeli vagy szerkezeti eltérés következik be, az megzavarhatja a férfi nemi szervek kialakulását, nőknél pedig a méhen belüli jelleget. Ilyen értelemben ez az állapot nemzőképtelenséggel jár. Szerencsére ez a jelenség nem túl gyakori.
  3. A herezacskó ereinek tágulata szintén meddőséget okozhat.
  4. Rejtett-heréjűség születéskor fellépő probléma lehet, amikor a herezacskó helyett a hasüregbe kerül a here. Ez esetben a here a kiegyensúlyozott működéséhez szükséges ideális testhőmérséklet helyett melegebb „közegbe” kerül, ami előnytelen a spermiumok számára.
  5. Ahogy a hölgyek esetében a méhben, petevezetékekben keletkezett gyulladások, fertőzések, daganatos elváltozások negatív befolyással lehetnek a termékenységre, úgy a férfiaknál a herék és mellékherék gyulladásai, daganatos elváltozásai okozhatnak ugyanilyen jellegű problémát.Tudtad? A felnőtt korban jelentkező fültőmirigy gyulladás (mumpsz) következményeként heregyulladás jöhet létre.
  6. Rossz szokások, vegyi anyagok, kemikáliák és sugárzás – csupa olyan fogalom, ami befolyással lehet a férfiak nemzőképességére. Ezek nem csak a spermák képződését mérsékelhetik, de fokozatosan hozzájárulhatnak a pusztulásukhoz is. Ilyen rossz szokás a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, dohányzás, de gyógyszerek mellékhatása is lehet ez a fajta tünet. Daganatos betegség fennállása esetén alkalmazott sugárterápia szintén nagymértékben rontja a teherbeejtés esélyeit.
  7. Kevesen gondolnák, hogy akár egy becsípődött ideg is okozhat problémát. Ugyanis, ha a gerinc bizonyos szakasza megsérül, idegi alapon gátolhatja a merevedést és, ezáltal a sikeres nemi aktusnak is az útjába állhat.Szerencsére a hormonális, vagy átmeneti jellegű problémák, ma már könnyen orvosolhatóak, azonban, ha veleszületett akadályról van szó, akkor a mesterséges megtermékenyítés és az örökbefogadás nyújthat megoldást.A fizikai tényezők mellett a férfiak esetében is elsődleges akadályt képezhetnek a lelki és a pszichés tényezők. A férfiak kimondva, vagy kimondatlanul még mindig a „család fenntartói”, így külön stresszként élik meg a szociális, egzisztenciális bizonytalanságot, és amennyiben csorbát szenved nemzőképességük, úgy azt a férfiasságukban is sérelmezik.

Ha már régóta nem jön a gyermekáldás, még inkább fontos támogatnotok és lelkileg erősítenetek egymást, annak érdekében, hogy a fizikai akadályok is könnyebben elhárulhassanak.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?