Ezért veszélyes a D-vitamin hiánya

D-vitamin, vagy másik nevén kalcitriol zsírban oldódó vitamin, aminek az egész szervezetet érintő hatása van. Befolyásolja az immunrendszer működését, továbbá a szív- és érrendszeri problémák, a daganatos megbetegedések, és a cukorbetegség is összekapcsolhatók a hiányával.

Valójában egyébként nem is egy vitaminról van szó, hanem egy hormonszerű anyagról, amely a szervezetben található előalakjaiból (D1-, D2-, D3-vitamin) alakul át aktív D-vitaminná.

A D-vitamin hiány kialakulása, tünetei, veszélyei

Helytelen táplálkozás, és/vagy kevés napfényen történő tartózkodás következtében alakulhat ki. A napfény kedvező hatása például nagyban csökken a magas faktorú fényvédő készítmények alkalmazásával, mert ezek meggátolják az aktív D-vitamin képződést is. Hiányt okozhat bizonyos gyógyszerek folyamatos szedése, és például felszívódási zavarral járó bélbetegségek, továbbá máj- és veseproblémák is.

A D-vitamin hiány jellegzetes külső tünetei gyermekeknél, felnőtteknél:

  • sápadt bőr,
  • nagy fej,
  • puha koponyacsontok,
  • boltozatos homlok,
  • elgörbült alsó végtagok („o-láb” vagy dongaláb kialakulása),
  • mellkasi csontok, a bordák deformálódása („tyúkmell”),
  • fokozott hajlam csonttörésre,
  • izomzat tónusának csökkenése,
  • fogzás és mozgásfejlődés késése,
  • gyakori légúti fertőzések.

A D-vitamin hiánya belsőleg okozhat terméketlenséget, csontritkulást, különböző szívbetegségeket, megnöveli az érelmeszesedés, az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség, a depresszió, valamint különböző allergiás és autoimmun betegségek kockázatát is. A hiánya mindenkinek egészségügyi kockázatot jelent, a várandós anyák, a dohányzók, a csontritkulásban, vagy a vastagbél-, illetve emlőrákban szenvedők esetében pedig különösen nagy a rizikója.

D-vitamin hiány következtében a csont-anyagcserében fontos szerepet játszó kalcium és foszfor nem tud kellően felszívódni a bélrendszerben, ez a csontok csökkenő ásványi anyag-tartalmához vezet, ami miatt különféle csontdeformitások alakulnak ki. Ilyen a dongaláb, a gerinc, a medence és a mellkas torzulása, melyek az angolkór (rachitis) jellegzetes tünetei.

Mennyi D-vitaminra van szükség? 

A D-vitamin javasolt napi adagja csecsemőknek 400-1000 NE (nemzetközi egység), gyermekkorban 600-1000 NE, serdülőkorban 800-1000 NE, felnőtteknek 2000 NE, túlsúlyosaknak pedig akár 3000-4000 NE-re is szükségük lehet. 

A D-vitamin forrásai, mérése, pótlása

Háromféle módon kerülhet be a szervezetbe, UV-sugarak hatására a bőrben képződve, táplálékokkal, és D-vitamint tartalmazó készítmények által.

A napsugár hatására (természetesen a veszélyes UV sugárzáson kívüli időszakban), már 30 perc napon töltött idővel is biztosítható a napi D-vitamin-szükséglet akár 100%-a is. Amikor valaki nem tölt elég időt napon, vagy nem süt a nap, már jelentkezhet a hiány, mert élelmiszerekből csak kis mennyiséghez lehet hozzájutni. 

Jó D-vitamin forrásnak számító ételek a tej, a tejtermékek, a halak (főként a tőkehalmáj-, csukamájolaj), a tojás és a máj, de a szervezet szükségletéhez képest, ezek csak nagyon csekély mennyiségben tartalmazzák.

A D-vitamin szintjének mérése vérvétellel történő vizsgálat, ez eredményt nyújt arról, ha szervezetbe normál, csökkent, vagy emelkedett mennyiség található.

Hiány esetén, ahhoz, hogy támogasd a szervezeted optimális működését, szinte minden esetben D-vitamin készítmény szedése szükséges.

FONTOS! A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, a szervezetben felhalmozódik, ami olyan komoly mellékhatásokat is okozhat, mint amilyen a veseelégtelenség. Ezért óvatosan kell bánni a pótlásával, és komolyabb hiánynál pedig orvosi tanács nélkül a D-vitamin pótlása nem is ajánlott.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?