A csapvíz több ezerszer jobb a palackozott víznél

A palackozott víz imázsa a természetesség és egészségesség üzenetét közvetíti, miközben a világ jelentős részén a csapvíz semmivel sem egészségtelenebb, arról nem beszélve, hogy már eleve a PET-palackba zárt természet is felvet néhány kérdést. Egy friss kutatás szerint a palackozott víz környezetterhelése a csapvíz 3500-szorosa!

Az elsőre meghökkentő szám egy barcelonai kutatásból származik, ahol a tudósok azt számolták ki, hogy mivel járna, ha a katalán nagyváros teljes lakossága palackozott vizet inna.

A palackozott víz előállításához 3500-szor annyi környezeti forrás felhasználására van szükség, mint a csapvízhez, az ökológiai rendszerekre gyakorolt hatása pedig 1400-szorosa annak.

Barcelona egyébként pont azok közé a városok közé tartozik, ahol a csapvíz nem annyira egészséges, és az emiatt a szükséges klórozással a vízbe kerülő trihalometánok (THM) nagy mennyiségben elvileg hozzájárulhatnak egyes rákos megbetegedések kialakulásához. Ez a kockázat viszont elenyésző, mert az EU is szabályozza a THM egészségügyi határértékét.

A mostani kutatás is azt állapította meg, hogy még olyan városokban is egészségesebb egy picit a csapvíz, ahol erősebben kell klórozni, a környezeti előnyei pedig hatalmasak a palackoshoz képest.

„Azt hiszem, ez a tanulmány segíthet a palackozott vízfogyasztás csökkentésében, de több rendelkezésre van szükségünk ahhoz, hogy ezt megváltoztassuk.” „Az egészségügyi érvek nem indokolják a palackozott víz széleskörű használatát. Elég nyilvánvaló, hogy a palackos víz környezeti hatása nagyobb a csapvíznél” – nyilatkozta Cristina Villanueva, a tanulmány vezető szerzője.

Forrás: telex.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A vízivás tippjei

11 könnyű út ahhoz, hogy minden nap elég vizet igyál

Aki kicsit is ad az egészségére, az tudja, milyen fontos, hogy minden nap elegendő folyadékot …

Vélemény, hozzászólás?