Egészségügyelet / Életmód / Betegségmegelőzés / Immár kétségtelenül fontos a PSA-szűrés

Immár kétségtelenül fontos a PSA-szűrés

Egy friss kutatás több hibát feltárt azokban a vizsgálatokban, amelyek kétségbe vonták a PSA-szűrés hasznosságát a prosztatarák megelőzésében. A kutatók szerint a prosztata specifikus antigén (PSA) szűrése valóban sok férfiéletet menthet meg.

Fontos a PSA szűrés.

A két legnívósabb amerikai egészségügyi hálózat, a NewYork-Presbyterian és a Weill Cornell Medicine kutatói hibákat találtak két korábbi nagy tanulmányban, amelyek alapján nem ajánlották a PSA-szűrést a prosztatarák megelőzésére az USA-ban – jelent meg a New England Journal of Medicine folyóiratban.

A PSA vizsgálatot hazánkban is rendszeresen használják a prosztatarák szűrésére.

 

A bevezetése után az 1990-es évektől körülbelül 50%-kal csökkent a prosztatarák halálozási aránya az USA-ban, azonban az nem biztos, hogy csak a PSA-szűrésnek köszönhetően.

Vitathatatlan, hogy a PSA-teszt miatt több prosztatarákot diagnosztizáltak, ám felmerült, hogy esetleg túldiagnosztizálják, avagy túlkezelik a prosztatarákot (abban az esetben is műtéti vagy egyéb kezelést alkalmaznak, amikor ez nem igazán indokolt), ami senkinek nem jó.

Kutatás igazolja a PSA jelentőségét.

Most megjelent kutatási eredményeik alapján arra jutottak a tudósok, hogy nem szabad elvetni ezt a szűrési módszert.

„Habár valós a túldiagnosztizálás és a túlkezelés veszélye a PSA-teszttel kapcsolatban, ennek ellenére fontos szerepe van a prosztatarák okozta halálozás megelőzésében, a személyre szabott rákszűrés részeként” – írta a kutatás egyik vezetője, Dr. Jonathan Shoag, a NewYork-Presbyterian és a Weill Cornell Medicine rezidens urológusa.

Forrás: origo.hu

Nézd meg ezt is

egeszsegugyelet-betegsegek-ferfi-panaszok-kiemelt

3 betegség, ami gyakori a férfiaknál

Amilyen gondoskodó tud lenni egy igazi férfi a szeretteivel kapcsolatban, legalább annyira képes önmagát és ...

Minden vélemény számít!