A TV- és internet-függőség depresszióhoz vezet?

A napi több órát TV előtt ülő, vagy internetezéssel töltő személyek között nagyobb arányban alakul ki depresszió, mint az internetet és televíziót csak alkalomszerűen és céltudatosan használó társaik között.

Elsősorban az „y” (a számítógéppel egy időben felnövő nemzedék, akik a technika nélkül már el sem tudják képzelni az életüket) és „z”(számukra a digitális világ mindennapjaik természetes része) generáció szülötteit érintheti a probléma.

egeszsegugyelet-betegsegabc-internetfuggoseg-nagy1

Az internet megszállottjai elhanyagolják az élő társas interakciókat és helyette egy virtuális térben élik életüket, különböző virtuális közösségekhez tartoznak. Az internetfüggőség nem csak a közösségi hálók csapdáját jelenti, hanem a játékfüggőséget is.
Hátterében olyan okokat tártak fel, mint a menekülés az egyedüllét elől. Az addikció azonban még magányosabbá teszi a beteget, hiszen hajlamos teljes mértékben elhanyagolni baráti-, családi kapcsolatait, munkáját, stb., amely problémák előbb-utóbb depresszió kialakulásához is vezethetnek.

A játékfüggőség nagyobb arányban érinti a férfiakat, míg a közösségi hálók gyakran fiatal lányokat sodornak veszélybe, akik önbizalom növelő szerként használják a különböző oldalakat.

Mások életének folyamatos nyomon követése, saját magánéletük nyilvánossá tétele akaratlanul is irigység és egy verseny kialakulásához vezet, amelynek célja, hogy mások szemében a legérdekesebb, legirigyeltebb életet éljék.

Ezek a téves megítélések (mivel a közösségi oldalakon mindenki a legjobb oldalát mutatja) hamis képeket alakítanak ki egymásról és saját magukról, amely szintén depresszióhoz vezethet.

Azok, akik mindennapi ügyeik (például bevásárlás, számlabefizetés stb.) gyorsabb intézéséhez használják az internetet, a közösségi oldalakat pedig barátaikkal való kapcsolattartásra, sokkal kisebb arányban vannak kitéve a függőség vagy a depresszió veszélyének.

egeszsegugyelet-betegsegabc-internetfuggoseg-nagy2A televízió napjainkban alapvető háztartásbeli cikk. A televízió függőség a rossz szokások egyike lehet, amely komolyabb egészségügyi károkat is okozhat. A folyamatos TV-zés, mint a kikapcsolódás és a megnyugvás eszköze hasonló okok miatt alakulhat ki, mint az internetfüggőség. Menekülés a mindennapi stressz elől, az egyedüllét elől.

A magányérzet kialakulását a TV-függőség is erősíti, hiszen csak ideig-óráig tartó kiszakadást jelent, amely időt tölthetnénk a barátainkkal, családunkkal is.

A televízió-függőség egyik alappillére lehet a sorozatfüggőség. Egyre több az évadokra bontott folytatásos sorozat, amelyeknél egy rész kihagyása is komoly lemaradást jelenthet. A főbb szereplőkkel ebben az esetben azonosulunk és átéljük érzelmeiket is.

A túlzott televíziózás nem csak a depresszió veszélyét hordozza magában, hanem a túlsúly és ezzel együtt a diabétesz kialakulását is.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezeknek a feltételezéseknek egyértelművé tételéhez még további kutatásokra van szükség, valamint depresszióhoz főleg azoknál a személyeknél vezetnek az említett tényezők, akik egyébként is hajlamosabbak a betegség kialakulására.

Ha magunkon vagy családtagjaink egyikén, barátaink valamelyikén azt vesszük észre, hogy inkább tölti idejét egy műszaki cikk társaságában, mint a mi társaságunkban, próbáljuk felhívni figyelmét a problémára, a következményekre és biztosítani őt támogatásunkról. Ezek a függőségek szerencsére jól kezelhetők.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

(x) Magán mentő választása egyszerűen – a legfontosabb szempontok

A számunkra megfelelő magán mentő kiválasztásra során jó, ha néhány dologra figyelünk - mutatjuk, hogy miket érdemes keresni egy magán mentőszolgálatban.

(x) Így hozhatod a felszínre az elfojtott érzelmeidet szomatodráma segítségével

Megváltozna az életed, ha a rejtett érzéseid a felszínre kerülnének? A szomatodrámával lehetőséged van búvárkodni érzelmeid tengerében!

(x) Milyen fogszabályozási lehetőségek vannak manapság?

Jó hír, hogy sosincs késő a fogszabályozáshoz, bármely életszakaszban biztonságos és tartós eredményt nyújt. Ehhez érdemes jól megválasztani a fogszabályozó típusát.

(x) Amit a fogínyvérzésről és a fogínybetegségről tudni érdemes

Amennyiben fogínyvérzést tapasztal, minél előbb keresse fel fogorvosát, hogy azonosíthassa a probléma okát. Az alábbiakban a fogínyvérzés leggyakoribb kiváltó okáról, a fogínybetegségről lesz szó.

(x) Minden egy helyen a CBD-ről!

A CBD olaj mára kifejezetten ismertté, elterjedtté vált. Egyre többen tudni vélik, hogy mire is jó, hogy nem bódít, nem kábít, viszont nagyon is pozitívan befolyásolhatja a szervezet optimális működését. Az egészség támogatása pedig kétségtelenül életkortól, egyéni állapottól függetlenül kulcsfontosságú. De azért még mindig nagyon sok a kérdőjel a témában, tehát célszerű megbízható forrásból tájékozódni.

A környezettudatos mosás hátulütői

A környezettudatosságnak ezzel a módjával magadnak árthatsz

Egy friss kutatás mutatott rá arra, hogy az alacsony hőmérsékletű mosás nemcsak nem tisztítja meg a baktériumoktól az adott ruhadarabot, hanem még ideális táptalajt is biztosít nekik a szaporodáshoz. Ilyen baktérium a szalmonella, kólibaktérium (E. coli), két komoly fertőzést okozó bacilus, amik hemzseghetnek akár az alsóneműinken is.

Nyerj komplex laboratóriumi szervi szűrőcsomagot 26.000 Ft értékben! (x)

Derítsd ki rövid időn belül milyen állapotban vagy egy főorvosi laboratóriumi szervi szűrőcsomag révén az …

Nyeremény

Hogyan nyerhetsz 3 dimenziós totálképet a szervezeted állapotáról? (x)

A teljes tested 3D-s ESG vizsgálata révén. De most még többet is nyerhetsz, ha részt veszel legújabb nyereményjátékunkban. Játssz és nyerj, akár hosszabb életet is a nyereménnyel!

Nyereményjáték parajdi sópárna csomag.

Édes álmok anti allergia és asztma parajdi sópárna csomag

Nyerd meg az Életsó Parajdi só- és illatpárna csomagját, és legyenek szép álmaid! (X)

Gyakornoki lehetőség az EgészségÜgyeletnél!

Dől belőled a szó? Az jó! Online egészségmagazinunk várja elsősorban újságíró, kommunikáció, illetve magyar szakos …

Öregedésgátló gyakorlatok, otthoni használatra

Néhány otthoni arcgyakorlat is segíthet, hogy a mosolyod üde és fiatalos maradjon, és ne kelljen feltétlenül kozmetikai krémeket használnod.