Egészségügyelet / Friss hírek / Egy módszer, amivel könnyebb felfedezni az autizmust

Egy módszer, amivel könnyebb felfedezni az autizmust

Könnyebben szűrhetők az autistajegyek gyermekkorban annak, az izraeli Weizmann Intézetben tett felismerésnek köszönhetően, miszerint az autisták nem különböztetik meg a szagokat és az illatokat.

egeszsegugyelet-friss-hirek-autizmus-nagy

A kellemes illatokat hosszabban, míg a kellemetlen szagokat rövidebb ideig lélegezzük be. – Erre a jelenségre építettek az említett intézet neurológiai tanszékén végzett kísérletek.

A Noam Sobel professzor által levezényelt kutatás során tizennyolc autista és tizennyolc egészséges gyereket figyeltek meg. A kísérletek során az derült ki, hogy előbbiek nem tesznek különbséget a jó illatok és a rossz szagok között.

Az így kialakított módszer révén a kutatás 81%-os pontossággal volt képes azonosítani a beteg gyermekeket. A felismerésnek köszönhetően 10 perc sem kellett ahhoz, hogy megállapítsák az autizmust, és annak mértékét. Mindehhez ráadásul nem volt szükség arra, hogy a vizsgált gyerekek beszéljenek vagy feladatokat végezzenek el.

A szaglásos szűrés már egész pici gyermekek esetében is lehetővé teszi a betegség megállapítását, és így korábban megkezdődhet és eredményesebb lehet az autista gyermekek kezelése, nevelése is.

Forrás: Index.hu

Nézd meg ezt is

Új genetikai mutációt fedeztek fel.

Új fejlődési zavarok – évente 400 ezer gyermek érintett

14 új gyermekfejlődési rendellenességet találtak, és azonosítottak be brit genetikusok – jelent meg a Science ...

Minden vélemény számít!