Egészségügyelet / Friss hírek / Közös genetika áll a kreativitás és a skizofrénia mögött?

Közös genetika áll a kreativitás és a skizofrénia mögött?

Azonos genetikai forrásai lehetnek a kreativitásnak és az olyan mentális betegségeknek, mint amilyen a skizofrénia és a bipoláris zavar – mutat rá egy izlandi kutatás.

egeszsegugyelet-friss-hirek-kreativitas-nagy

Azt már kimutatták a nagyobb népegészségi vizsgálódások, hogy bizonyos mentális zavarok nagyobb arányban fordulnak elő a kreatívnak nevezhető emberek között. Azt azonban nem tudták alátámasztani, hogy genetikai vagy környezeti tényezőkre vezethető-e vissza ez az összefüggés.

A kutatók definíciója szerint kreatívnak nevezhető az, aki a szokványos gondolkodási és kifejezési módoktól eltérő mentális folyamatok igénybe vételével új, innovatív megközelítésekre képes.

A kimagasló kreativitást a skizofrénia és a bipoláris zavar kockázatával összefüggő génmutációval is kapcsolatba hozza a tanulmány, ami a Nature Neurosciences legújabb számában jelent meg.

Több mint 86.000 izlandi adatait használták fel a kutatás során, de egy másik tanulmány, amelyben 9.000 svéd és 18.500 holland adatait elemezték, szintén hasonló eredményre jutott.

A kutatás során, amibe csak a művészeti szervezetekbe tartozókat vonták be,
a következőket vették figyelembe:

  • A résztvevők intelligenciahányadosa
  • A résztvevők iskolázottsága
  • Van-e skizofrén vagy bipoláris zavarral küzdő a résztvevő rokonai között

Kontrollcsoportként a művészeti területeken kívülállókat, más területeken dolgozókat is megvizsgáltak (halászok, kereskedők, mezőgazdasági munkások, alkalmazottak), akiknek a munkájában kevesebb szerep jut a kreativitásnak.

Forrás: Index

Nézd meg ezt is

Új genetikai mutációt fedeztek fel.

Új fejlődési zavarok – évente 400 ezer gyermek érintett

14 új gyermekfejlődési rendellenességet találtak, és azonosítottak be brit genetikusok – jelent meg a Science ...