12 egészségügyi probléma, mely a D-vitamin hiánynak tulajdonítható

Az igazság a D-vitaminról

Nem kérdés, hogy amiről mostanában sokat hallani, miszerint az alacsony D-vitamin szint betegségek kiváltója lehet, igaz. Több vizsgálat van ma is folyamatban, melyek bizonyítják, hogy a közepes, illetve a nagy dózisú D-vitamin csökkentheti a szívbetegségek, a rák, valamint a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

A lényeg, hogy ne ess pánikba, cikkünk csupán tájékoztatást nyújt arról, hogy mit okozhat, a D-vitamin hiány. Szerencsére itt a jó idő, és napsütéssel, megfelelő ételekkel, étrend-kiegészítőkkel felvértezheted éltető D-vitaminnal a szervezetedet.

Cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát jelentősen megnöveli az alacsony D-vitamin szint. Ugyanis ez a hiány együtt jár a csökkenő immunvédelemmel, ami következtében bizonyos vírusfertőzések hatására a hasnyálmirigy sejtjei pusztulásnak indulhatnak, és így kevesebb inzulin termelődik.

Egy 2015-ben megjelent spanyol tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a D-vitamin hiány és az elhízás együttesen növelik a cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek kialakulásának rizikóját.

Elhízás

Egy 2015-ös meta-analízis szerint az elhízott férfiak, nők és gyermekek 35%-kal nagyobb valószínűséggel D-vitamin hiányosak, mint a normál testsúlyú emberek. A jelenségre magyarázatot adhat egy 2000-ben, az American Journal of Clinical Nutrition-ban megjelent tanulmány.

D-vitamin hiány és a szívbetegségek.

Eszerint az elhízás korlátozza a szervezet azon képességét, hogy megfelelő mennyiségű D-vitamint vegyen fel a napsütésből és az ételekből, mert a zsírsejtek hozzátapadnak a vitaminhoz, és nem hatékonyan szívódnak fel.
Ez alapján elmondható, hogy az elhízás valóban fokozza a D-vitamin hiányt.

Szívbetegség

Napjainkban az is közismert, miszerint a D-vitamin hiány és a szívbetegségek kéz a kézben járnak.

Egy kijózanító 2009-es tanulmány megállapította, hogy azok, akik rendkívül alacsony D-vitamin szinttel rendelkeznek, csaknem háromszor nagyobb valószínűséggel halnak meg szívelégtelenségben, és ötször nagyobb valószínűséggel halnak meg hirtelen szívhalálban.

Ugyanakkor a szakértők szerint nincs bizonyíték arra, hogy közvetlen kapcsolat áll fenn a magasabb D-vitamin szint, és a szív- és érrendszeri kockázat csökkenése között, ezért túl korai lenne megmondani, hogy a megfelelő táplálék-kiegészítők szedése fokozhatja-e a szív egészségét. A valószínűség ugyanakkor nagy.

Lupusz

A lupusz egy olyan krónikus gyulladásos betegség, mely során a szervezet immunrendszere a saját szervei és szövetei ellen támad. Ez a kór gyakran társul D-vitamin hiánnyal. Természetesen mindez részben annak köszönhető, hogy a lupuszban szenvedőknek azt tanácsolják, hogy tartsák magukat távol a naptól, ami 90%-os forrása a D-vitaminnak.

Több vizsgálat is igazolja, hogy van összefüggés az alacsony D-vitamin szint és az autoimmun betegségek kialakulása között.

Ha ez az éltető vitamin optimális szinten van a szervezetben, akkor javul a normális immunfunkció, és az immuntolerancia is.

A D-vitaminhiány koraszülést okozhat.

Koraszülés

A D-vitamin kulcsfontosságú szerepét bizonyítja az is, miszerint hiánya koraszülést okozhat. 15 mikrogramm, vagyis napi hatszáz Nemzetközi Egység elfogyasztása kell ahhoz, hogy ez a kockázat csökkenthető legyen. A Pittsburghi Egyetem kutatói 3300 szülő nőt tanulmányoztak ebből a fókuszból.

A vizsgált nők harmada koraszülött csecsemőnek adott életet, míg kétharmaduk a kijelölt időben hozta életre gyermekét. A kutatás szerint a legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkezők esetében a koraszülés aránya 11% volt.

A D-vitamin immunvédő hatása segít megóvni a placentát a bakteriális fertőzésektől, melyek szintén koraszülést okozhatnak.

A Szklerózis Multiplex

Szintén egy autoimmun betegség, amely során a saját immunrendszerét támadja meg a szervezet. A legújabb kutatások szerint a D-vitamin hiány hozzájárulhat a szervezet elsavasodásához, és tovább gyengítheti az immunitást. Éppen ezért a megfelelő D-vitamin szint segíthet az autoimmun problémák megelőzésében, és a már kialakult kórok enyhítésében.

PMS

A D-vitamin megfelelő szintje a premenstruációs szindrómára is hatással van. Kalciummal kombinálva kifejezetten jót tesz a ciklusnak, mert segít az ösztrogénszint egyensúlyban tartásában. Hiánya a PMS tüneteit is csak fokozhatja.

Gyulladásos bélbetegségek

A vitaminok és ásványi anyagok hiánya, beleértve a D-vitamin hiányt is, rendkívül gyakran vezet gyomor-egészségügyi problémákhoz, melyek negatívan befolyásolják a szervezet képességét a tápanyagok hasznosítására.

Kutatók úgy vélik, hogy a D-vitamin hiány, azontúl, hogy a krónikus gyulladásos bélbetegségek kialakulásáért is felelőssé tehető, fokozhatja a kialakult kór tüneteit is.

Hajhullás

Egy tanulmány szerint azoknak a nőknek jelentősen alacsonyabb a D-vitamin szintjük, akik hajhullással küzdenek. Minél alacsonyabb a szervezet D-vitamin szintje, annál súlyosabb a probléma, és nagyobb mértékű a hajvesztés.

Ekcéma

Kutatások kimutatták, hogy a gyermekek atópiás dermatitisze, egyfajta ekcéma, ami súlyosabb tüneteket produkál, ha alacsony a szervezet D-vitamin ellátmánya. Mi sem bizonyítja az összefüggést jobban, mint az, hogy az ekcéma súlyosbodik a téli időszakban, amikor kevés a napsütés (D-vitaminforrás), és száraz a levegő.

Fogszuvasodás és D-vitaminhiány.

A fogszuvasodás a csecsemők és kisgyermekek esetében

A D-vitamin elengedhetetlen a fogak egészségének megőrzéséhez. Egy kutatás terhes nők D-vitamin szintjét tanulmányozta a vérben, majd 1 éves babáik fogainak állapotát vizsgálta.

Az eredmény: Azoknak a gyermekeknek gyengébb volt a fogzománcuk és nagyobb mértékű a fogszuvasodásuk szintje, akik édesanyjának alacsonyabb volt a D-vitamin szintjük a terhesség alatt.

Ínybetegségek és fogvesztés

A napfény-vitamin kulcsszerephez jut fogaink megőrzésében, ahogy öregszünk. Egy tanulmány szerint azok az idősebb felnőttek, akik naponta 700 nemzetközi egység (NE) D-vitamint fogyasztanak kalciummal, három évvel később veszítik el fogaikat, mint azok, akiknek alacsony a D-vitamin szintjük. A kutatók arról is beszámoltak, hogy az ínybetegségek kockázatához is nagymértékben hozzájárul a napfény-vitamin hiánya.

És ez még nem minden, hiszen az olyan kórok, állapotok kialakulásáért is felelőssé tehető a D-vitamin hiány, mint az Alzheimer, a női inkontinencia, a gyermekkori nyelvi zavar, asztma, skizofrénia, depresszió, mell-, prosztata-, hasnyálmirigyrák, csontritkulás, angolkór, merevedési zavar stb. Számtalan ok, ami miatt érdemes odafigyelned rá, hogy elegendő D-vitamin jusson a szervezetedbe.

Forrás: Health.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A séta így a legegészségesebb

A rendszeres séta is kiváló edzésforma, csökkentheti a magas vérnyomás, a keringési problémák, és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, még fogyaszthat is, ha a megfelelő technikával történik.

Vélemény, hozzászólás?