Ezt a 11 szív- érrendszeri tünetet komolyan kell venni

Nem minden kardiológiai problémának, eseménynek van markáns tünete, és ezen tünetek jó része nem is feltétlenül a szív környékére koncentrálódik, ahogyan azt sokan gondolják. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa segít eligazodni benne, hogy milyen tünetekre kell figyelni, milyeneket kell kivizsgáltatni, melyeknél kell már mentőt kell hívni.

Tünetek, amelyeket ajánlott kivizsgáltatni

Terhelhetőség nagyfokú csökkenése

Ha valaki azt tapasztalja, hogy aránylag rövid idő alatt jelentősen csökkent a terhelhetősége, és azok a tevékenységek (lépcsőzés,bevásárló szatyor cipelése,..), amik korábban nem jelentettek problémát, most kimerülté teszik, mindenképpen ajánlott kardiológushoz fordulni, mert ez például a szívelégtelenség egyik jele.

Horkolás miatti légzéskimaradás

A horkolásból kialakuló légzéskimaradás, amikor az érintett a légvételi szünet után levegő után kapkodva ébred, veszélyes történés, mert nagyon megterheli a szívet. Javasolt szomnológus mellett a kardiológust is felkeresnie azért, hogy kiderüljön, mennyit károsodott a szív-érrendszere.

Tartós köhögés

A nem múló köhögés többségében nem szív eredetű betegségre utal, viszont ha más rizikófaktorok is jelen vannak, és a köhögés fehér vagy rózsaszín váladékkal is jár, azért érdemes kardiológiai kivizsgáláson is részt venni, mert ez a szívelégtelenség egyik tünete is.

Ödéma a bokán, lábfejen, lábon

Amikor a szív nem tud olyan hatékonyan pumpálni, ahogyan kellene, ödémák alakulhatnak ki. Ez azért van, mert a vér egy része visszamarad az alsó végtagok vénáiban, ami ödémát okoz, plusz az esetleges szívelégtelenség megnehezíti a vese munkáját, ez pedig tovább fokozza az ödéma kialakulásának esélyét.

Szabálytalan szívverés

Amikor valaki izgatott, vagy megijed, vagy alváshiányos, vagy a túl sok koffeint fogyasztott természetes, hogy egy ideig szabálytalanná válik a szívverése. Ha viszont ezt nem indokolja semmi, vagy túlságosan gyakorivá válik, vagy ha a bedobbanások után csak nagyon lassan áll vissza a normál szívverés, ajánlott kivizsgáltatni az okát.

Tünetek, amelyeknél orvosi segítség szükséges

Mellkasi fájdalom

Ha a középen jelentkező szúró, nyomó vagy egészen bizonytalan jellegű mellkasi fájdalomhoz olyan tünetek is csatlakoznak amik szívinfarktusra utalhatnak, azonnal mentőt kell hívni. Ha a mellkasi fájdalom nem ennyire akut történés, az elmúltával akár el is felejti az érintett, viszont ha vissza-visszatér terhelés, vagy pihenés közben, és ha csak enyhe „repkedő” érzésnek tűnik is, ez olyan tünet, aminek az okát fontos kivizsgáltatni.

Gyomorfájdalom, gyomorégés, hányinger

Különösen a nőknél utalhatnak szívinfarktusra ezek a nem szívre koncentrálódó, nem tipikus tünetek. Persze ezek a panaszok többségükben az emésztéssel kapcsolatosak, viszont ha csatlakoznak mellé kardiológiai jellegű tünetek is, fontos orvoshoz fordulni.

Karba sugárzó fájdalom

A szívinfarktusra jellemző mellkasi fájdalom, ami a mellkas közepén jelentkezik, és tovább tart néhány percnél, sokszor kisugárzik a bal karba is, viszont az is előfordulhat, hogy nem a mellkasban, hanem a karban jelentkező erős fájdalom a vezető, szignifikáns tünet.

Szédülés, zavartság

Az enyhe szédülést, egyensúlyvesztést sokszor okozza olyan ártatlanabb dolog, mint az éhség, a túl gyors felállás, vagy a nagy meleg. Viszont, ha a szédüléshez szív-érrendszeri panaszok is társulnak, gyors segítség szükséges.

Torok- és állkapocs fájdalom

Ezek is az esetek nagy részében nem kardiológiai jellegű probléma okozza, hanem például valamilyen fertőzés, izomprobléma, stb.. Fontos tudni azonban, hogy a szívinfarktus is okozhatja, ezért, ha a további tünetek miatt felmerül a gyanúja, akkor azonnal mentőt kell hívni.

Hideg verejtékezés

Amennyiben nyilvánvaló ok nélkül jelentkezik, és megjelennek más szívinfarktusra gyanút adó tünetek is, azonnal mentőt kell hívni, még azzal sem szabad megpróbálkozni, hogy magunk közlekedjünk el az orvosig.

“Az esetleg szív-érrendszeri problémára utaló tüneteket mindig komolyan kell venni, akut esetben azonnali orvosi segítségre is szükség van. Ha azonban nem ennyire nyilvánvaló tünetekről van szó, de a panaszok ki-kiújulnak, esetleg fokozódnak, valamint olyan rizikófaktorok is jelen vannak a páciens életében, mint a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, az elhízás, és/vagy 60 év felett van az illető, mindenképpen javasolt egy kardiológiai kivizsgáláson részt vennie.”- hangsúlyozta Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

Forrás: KardioKözpont

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A túlórázás egészségügyi kockázatai

Kutatások szerint a túlóra nem csak jelentősen megnöveli a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, hanem abszolút kontraproduktív is. Nézzük milyen konkrét egészségügyi kockázatai vannak.

Vélemény, hozzászólás?