5 Alzheimer-kór kockázat növelő tényező

Az Alzheimer-kór komplex betegség sok megválaszolatlan kérdéssel. Az eddigi kutatások alapján a biztos rizikófaktorai közé tartoznak a listán található tényezők, és ezek kombinációi.

 1. Életkor
  Az Alzheimer-kór többnyire 65 éves kor után jelentkezik, de előfordul, hogy már 40 éves kor előtt kialakul. A 65 és 74 éves korúak még csak kb. 5%-a érintett, ám 85 éves kor felett már az 50 százalék!
 2. Genetika
  Amennyiben valakinek az első fokú rokona (szülők, testvérek) Alzheimer-kórban szenved, megnöveli az esélyét, hogy nála is megjelenjen a betegség. Az Alzheimer-kór hátterében álló genetikai elváltozások még nincsenek teljesen felderítve, de már azonosítottak 3 olyan genetikai mutációt, ami jelentősen növeli a kockázatot az adott családokban. Az amyloid prekurzor fehérje, a preszenilin 1, és preszenilin 2 fehérjék bizonyos mutációja a korán kialakuló, az apolipoprotein E (APOE) gén egy bizonyos típusa pedig a késői kezdetű Alzheimer-kór kialakulásának esélyét növeli.
 3. Nem
  Az adatok alapján a nőknél alakul ki gyakrabban, de ez részben azért is van, mert tovább élnek.
 4. Életmód
  A szívbetegség kockázatát növelő tényezők növelik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is A magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a nem megfelelően kezelt cukorbetegség is egyaránt rizikófaktor. Fontos az agy folyamatos edzése, mert már vizsgálatokkal is igazolták, hogy a szellemileg aktív emberek jóval kisebb eséllyel betegednek meg.
 5. Képzettség
  Minél alacsonyabb szintű a képzettség, annál nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata. A tudósok úgy gondolják, hogy ez azért van így, mert minél többet használja valaki az agyát, annál több szinapszis (idegsejtek közötti információátadás neurotranszmitterek segítségével) alakul ki, és ez nagyobb tartalékot jelent az illető számára a kor előrehaladtával is, azaz van miből veszítenie. Nem bizonyított még, hogy az alacsony iskolázottság, és a kisebb szellemi aktivitás önmagában kockázati tényező-e, vagy csak egyszerűen nehezebb kimutatni az Alzheimer-kórt olyanoknál, akik képzettebbek, és még gyakrabban edzik is az agyukat.

Még nem egyértelmű Alzheimer-kór rizikófaktor tényezők

 1. Fejsérülés
  Olyanoknál akiknek a fejét gyakran éri súlyos trauma, például bokszolóknál, amerikai focistáknál könnyebben alakulhat ki. A sok kisebb-nagyobb agyrázkódás rizikófaktora lehet az Alzheimer-kórnak, viszont ezt még vizsgálatokkal nem tudták biztosan igazolni.
 2. Hormonszubsztitúciós terápia
  Az 1980-90-es években egyes vizsgálatok azt mutatták, hogy a menopauza után adott ösztrogén kezelés csökkentheti a Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát, más vizsgálatok viszont azt, hogy a 65 éves kor felett ösztrogént kapó hölgyeknél a kockázat inkább nő. Sajnos biztosan még most sem tudni, hogy az ösztrogén csökkenti-e vagy növeli a kockázatot.
 3. Toxicitás
  Az Alzheimer-kóros betegeknek az agyában alumínium lerakódást találtak, ezért elméletek szerint bizonyos vegyszereknek kitett személyeknél könnyebben alakulhat ki. Jelenleg viszont, még nem áll rendelkezésre olyan bizonyíték, amely igazolná, hogy egy konkrét anyag növeli az Alzheimer-kór kialakulásának a rizikóját.

Forrás: WEBBeteg

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?