A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük, mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, melyen óránként a test teljes vérmennyiségének a kétharmada keresztüláramlik. A daganatos megbetegedése rendszerint jól kezelhető, a gyógyulási aránya magasabb, mint más rákos megbetegedések esetében.

Első jele lehet – de, nem minden göb okoz rákot!

Az esetek többségében a nyak elülső részén alakul ki a duzzanat, amely a pajzsmirigy göbös megbetegedésére hívja fel a figyelmet. Két típusa van, izotópos vizsgálat segítségével dől el, melyikről van szó. Az egyik felveszi az izotópot, és fokozottan tárolja is, ezért a képen piros színűvé válik, a másik nem, ezért az kék színű lesz:

  • a meleg göbök a pajzsmirigy túlműködését okozzák – erős szívdobogás, ritmuszavar, esetleg fogyás. Általában jóindulatú, és hatékonyan gyógyítható.
  • a hideg göbök potenciális tumor veszélyt jelentenek, ezért ebben az esetben a citológiai vizsgálat is kötelező.

A pajzsmirigyrák tünetei

Rákos elváltozásra utalhat a tartós rekedtség, a nyelési nehézség, a nyaki duzzanat, a nyak-, és torokfájdalom, illetve a megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók. Ezek a tünetek több más betegséget is jelezhetnek, ezért a göbök kizárása pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatot igényel, emellett laborvizsgálat elvégzése is szükséges.

Az áttétet képző, rosszindulatú daganat kísérő tünetei:

A nyak elülső oldalán kialakuló göbök növekedése jellemzően gyors, és folytonos, eltérően a jóindulatú daganatokat jelző csomóktól. Ha hetekig észlelhető a kemény göbök jelenléte, növekedése, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni.
Jellegzetes lehet a tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás. Egyes betegeknél a tumor elhúzódó rekedtséggel jelentkezik.

A pajzsmirigyrák típusai

Amennyiben a daganat rosszindulatú, akkor 4 fajta szövettani diagnózissal találkozhat az érintett. A leggyakoribb a papilláris, a páciensek mintegy 80%-ánál ez a típus fordul elő, ezt követi a follikuláris, a medulláris, és a főként idősebb emberekben előforduló anaplasztikus ráknak nevezett forma.

A pajzsmirigyrák kezeléséről

Elsősorban műtéti úton történik, az érintett szövet, illetve a környező nyirokcsomók eltávolításával, továbbá izotópos kezelésre is szükség lehet. Sajnos a tumor akár évtizedekkel később is kiújulhat, ezért rendszeresen ellenőriztetni kell, és a hormonpótlást is be kell állítani.

A vizsgálatáról

A pajzsmirigy betegségei rendkívül szerteágazó tüneteket okozhatnak, ezért fontos, hogy minden, akár jelentéktelennek, vagy a betegséggel nem összefüggőnek tűnő tünetről is be kell számolni az endokrinológusnak.

Az orvosi vizsgálatra történő felkészüléshez:

  • A panaszok állandóan, vagy időszakosan jelentkeznek-e, esetleg mitől erősödnek fel?
  • Döntő szerepet játszik az öröklődés, emiatt kérdezzünk utána a családban, valakinél jelentkezett-e már korábban hasonló panasz?
  • Az életünkben bekövetkező nagyobb változások, stresszhelyzetek is előidézhetik a hormonális rendszer felborulását, ezért ha történt ilyen, erről is érdemes beszámolni az első vizsgálat alkalmával.
  • Érdemes összeírni a rendszeresen szedett gyógyszerek, táplálékkiegészítők listáját.
  • A vizsgálat előtt azt is érdemes átgondolni, hogy mi mit szeretnénk kérdezni az állapotunkról. Például, változtassunk az étkezési szokásainkon, szüneteltessük a sportot?

Forrás: endokrinkozpont.hu (Prof. Dr. Balázs Csaba)

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Száraz bőr: belső okok is állhatnak a háttérben

Az évszakváltás nem kedvez az érzékeny és a száraz bőrnek, ahogy bizonyos kozmetikumok sem, illetve a kevés folyadék fogyasztása, a fűtésszezon és a szél sem. Mindezek mellett azonban a bőrszárazság hátterében belső tényezők is állhatnak.

Vélemény, hozzászólás?