Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A pajzsmirigyrák tünetei

A pajzsmirigydaganat korai észlelése életmentő lehet, egyébként akár kézzel is kitapintható a probléma. Nézzük, mit kell tudni a tüneteiről, a típusairól, a vizsgálatáról, és a kezeléséről.

A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, melyen óránként a test teljes vérmennyiségének a kétharmada keresztüláramlik. A daganatos megbetegedése rendszerint jól kezelhető, a gyógyulási aránya magasabb, mint más rákos megbetegedések esetében.

Első jele lehet – de, nem minden göb okoz rákot!

Az esetek többségében a nyak elülső részén alakul ki a duzzanat, amely a pajzsmirigy göbös megbetegedésére hívja fel a figyelmet. Két típusa van, izotópos vizsgálat segítségével dől el, melyikről van szó. Az egyik felveszi az izotópot, és fokozottan tárolja is, ezért a képen piros színűvé válik, a másik nem, ezért az kék színű lesz:

  • a meleg göbök a pajzsmirigy túlműködését okozzák – erős szívdobogás, ritmuszavar, esetleg fogyás. Általában jóindulatú, és hatékonyan gyógyítható.
  • a hideg göbök potenciális tumor veszélyt jelentenek, ezért ebben az esetben a citológiai vizsgálat is kötelező.

A pajzsmirigyrák tünetei

Rákos elváltozásra utalhat a tartós rekedtség, a nyelési nehézség, a nyaki duzzanat, a nyak-, és torokfájdalom, illetve a megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók. Ezek a tünetek több más betegséget is jelezhetnek, ezért a göbök kizárása pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatot igényel, emellett laborvizsgálat elvégzése is szükséges.

Az áttétet képző, rosszindulatú daganat kísérő tünetei:

A nyak elülső oldalán kialakuló göbök növekedése jellemzően gyors, és folytonos, eltérően a jóindulatú daganatokat jelző csomóktól. Ha hetekig észlelhető a kemény göbök jelenléte, növekedése, akkor sürgősen orvoshoz kell fordulni.
Jellegzetes lehet a tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás. Egyes betegeknél a tumor elhúzódó rekedtséggel jelentkezik.

A pajzsmirigyrák típusai

Amennyiben a daganat rosszindulatú, akkor 4 fajta szövettani diagnózissal találkozhat az érintett. A leggyakoribb a papilláris, a páciensek mintegy 80%-ánál ez a típus fordul elő, ezt követi a follikuláris, a medulláris, és a főként idősebb emberekben előforduló anaplasztikus ráknak nevezett forma.

A pajzsmirigyrák kezeléséről

Elsősorban műtéti úton történik, az érintett szövet, illetve a környező nyirokcsomók eltávolításával, továbbá izotópos kezelésre is szükség lehet. Sajnos a tumor akár évtizedekkel később is kiújulhat, ezért rendszeresen ellenőriztetni kell, és a hormonpótlást is be kell állítani.

A vizsgálatáról

A pajzsmirigy betegségei rendkívül szerteágazó tüneteket okozhatnak, ezért fontos, hogy minden, akár jelentéktelennek, vagy a betegséggel nem összefüggőnek tűnő tünetről is be kell számolni az endokrinológusnak.

Az orvosi vizsgálatra történő felkészüléshez:

  • A panaszok állandóan, vagy időszakosan jelentkeznek-e, esetleg mitől erősödnek fel?
  • Döntő szerepet játszik az öröklődés, emiatt kérdezzünk utána a családban, valakinél jelentkezett-e már korábban hasonló panasz?
  • Az életünkben bekövetkező nagyobb változások, stresszhelyzetek is előidézhetik a hormonális rendszer felborulását, ezért ha történt ilyen, erről is érdemes beszámolni az első vizsgálat alkalmával.
  • Érdemes összeírni a rendszeresen szedett gyógyszerek, táplálékkiegészítők listáját.
  • A vizsgálat előtt azt is érdemes átgondolni, hogy mi mit szeretnénk kérdezni az állapotunkról. Például, változtassunk az étkezési szokásainkon, szüneteltessük a sportot?

Forrás: endokrinkozpont.hu (Prof. Dr. Balázs Csaba)

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Emiatt nem védhet a pajzsod túlsúly és meddőség ellen

Látszólag ok nélküli elhízás, alacsony pulzusszám, álmosság, tompult reflexek, töredező haj. Ezek egyenként több szerved rendellenes működésére is jellemző tünetek. Együttesük azonban valószínű pajzsmirigyed alulműködésére utal.

Vélemény, hozzászólás?