A zöld tea, avagy az egészség aduásza

Sokan tudják, hogy magas antioxidáns tartalmának köszönhetően milyen egészséges a zöld tea, azt talán kevesebben, hogy rendszeres fogyasztásával óvhatjuk a szervezetünket az olyan betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a csontritkulás és a 2-es típusú cukorbetegség.

Hidegen és melegen is kiváló

A zöld tea Kínában és Japánban évezredek óta a kultúra része nyugtató ízvilága és terápiás hatásai miatt. Kutatások támasztják alá a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel szembeni védő hatásait, ahogy csonterősítő szerepét is. A zöld és fekete teák ugyanazokból a levelekből készülnek, annyi különbséggel, hogy a zöld leveleit nem fermentálják, így nem csak a színét őrzik meg, de magasabb antioxidáns tartalmát is. A Harvard School of Public Health szerint ez lehet a magyarázat arra, miért ennyire egészséges. Összeállításunkban a zöld tea fogyasztásának előnyeit szedtük csokorba.

Rendszeres fogyasztásának előnyei

Hanem csak időnként, hanem rendszeresen is fogyasztunk zöld teát megelőzhetjük a krónikus betegségek kialakulását, illetve már meglévő panaszaink is enyhülhetnek. A kutatások szerint:

Javít a mentális egészségi állapoton

Teanin aminosav is található benne, ami egy 2021-es Molecules tanulmány szerint segíti a stresszlevezetést, ellazít, oldja a koffein-okozta szorongást. Ugyanezt támasztja alá a Pharmacognosy Magazine 2016-os tanulmánya, ami szerint az oolong, a fekete és a fehér teákhoz képest a teanin-koncentráció a zöld teában a legmagasabb. Kedvező változások érhetők el a rendszeres fogyasztásával a szorongás, depresszió, alvászavarok esetében is.

Jótékonyan hat a memóriára

Egy, a Psychopharmacology-ban megjelent 2014-es tanulmány egy vizsgálatról számolt be, melyet 12 egészséges önkéntes bevonásával végeztek. Ennek során megállapították, hogy a zöld tea kivonata javította az alanyok munkamemóriáját – ez a rövid távú memória egy olyan típusa, amely fontos a tervezéshez, a megértéshez, az érveléshez és a problémamegoldáshoz.

Neurodegeneratív betegségek elleni védelem

Egyes kutatások azt találták, hogy a zöld tea fogyasztása védelmet nyújt bizonyos neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór ellen. Ez valószínűleg szintén a magas antioxidáns tartalmának köszönhető. A European Food Research and Technology szaklapban megjelent 2018-as kutatás szerint a zöld tea volt a legjobb szabadgyökfogó a vizsgált teák közül. Az antioxidánsok megvédik a sejteket a károsodástól, amely idővel egyébként neurodegeneratív betegségekhez vezetne.

Csökkentheti a koleszterint

A magas a koleszterinszint növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. Jó hír, hogy a zöld tea ezen is segíthet. A Nutrition Journalban közzétett 2020-as tanulmány megállapította, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása az összkoleszterin és az LDL (más néven rossz) koleszterin szintjének csökkenésével jár.

Csökkentheti a vérnyomást

A koleszterinszint csökkentése mellett védheti a szív egészségét a vérnyomás csökkentésével. A Medicine 2020-as metaanalízise 1697 ember bevonásával azt találta, hogy a zöld tea fogyasztása jelentősen csökkenti a vérnyomást, különösen azoknál, akik magas vérnyomással küzdenek, és akiknél a legnagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A zöld tea antioxidánsai révén gyulladáscsökkentő, kitágítja az ereket, így a vér könnyebben áramolhat, ami révén csökken a vérnyomás.

Megelőzheti a stroke-ot

Életvitelszerű fogyasztása arra is jó gyógymód, hogy mérsékeljük a stroke kockázatát. Fogyasszunk naponta, akár több csészével.

Óvja a csontok egészségét

Megakadályozhatja a csonttömeg elvesztését is. A teafogyasztás csökkenti a csontritkulás kockázatát, valószínűleg az antioxidánsok magas koncentrációja miatt, amelyek segítenek megelőzni a csontvesztést és fokozzák a csontképződést.

Segít megelőzni és kezelni a 2-es típusú cukorbetegséget

A tea fogyasztása – beleértve a zöld teát is – hatékony módja lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének és kezelésének, különösen a zöld tea antioxidánsai csökkenthetik az inzulinrezisztenciát.
Érdemes a zöld teából a koffeinmentes változatot alkalmazni, ami kevesebb antioxidáns tartalommal járhat, ugyanakkor semennyire sem terheli meg a szervezetet.

Forrás: Health

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ugrókötelezés 7 előnye

Egy arizonai tanulmány szerint 10 perc ugrókötelezés legalább annyira hatékony kardió edzésnek ér fel, mint 30 perc futás. Az egészségen kívül az alakodnak is jót tesz már ennyivel simán leugrálod magadról a plusz kilókat.

Vélemény, hozzászólás?