Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A zöld tea, avagy az egészség aduásza

Sokan tudják, hogy magas antioxidáns tartalmának köszönhetően milyen egészséges a zöld tea, azt talán kevesebben, hogy rendszeres fogyasztásával óvhatjuk a szervezetünket az olyan betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a csontritkulás és a 2-es típusú cukorbetegség.

Hidegen és melegen is kiváló

A zöld tea Kínában és Japánban évezredek óta a kultúra része nyugtató ízvilága és terápiás hatásai miatt. Kutatások támasztják alá a szívbetegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel szembeni védő hatásait, ahogy csonterősítő szerepét is. A zöld és fekete teák ugyanazokból a levelekből készülnek, annyi különbséggel, hogy a zöld leveleit nem fermentálják, így nem csak a színét őrzik meg, de magasabb antioxidáns tartalmát is. A Harvard School of Public Health szerint ez lehet a magyarázat arra, miért ennyire egészséges. Összeállításunkban a zöld tea fogyasztásának előnyeit szedtük csokorba.

Rendszeres fogyasztásának előnyei

Hanem csak időnként, hanem rendszeresen is fogyasztunk zöld teát megelőzhetjük a krónikus betegségek kialakulását, illetve már meglévő panaszaink is enyhülhetnek. A kutatások szerint:

Javít a mentális egészségi állapoton

Teanin aminosav is található benne, ami egy 2021-es Molecules tanulmány szerint segíti a stresszlevezetést, ellazít, oldja a koffein-okozta szorongást. Ugyanezt támasztja alá a Pharmacognosy Magazine 2016-os tanulmánya, ami szerint az oolong, a fekete és a fehér teákhoz képest a teanin-koncentráció a zöld teában a legmagasabb. Kedvező változások érhetők el a rendszeres fogyasztásával a szorongás, depresszió, alvászavarok esetében is.

Jótékonyan hat a memóriára

Egy, a Psychopharmacology-ban megjelent 2014-es tanulmány egy vizsgálatról számolt be, melyet 12 egészséges önkéntes bevonásával végeztek. Ennek során megállapították, hogy a zöld tea kivonata javította az alanyok munkamemóriáját – ez a rövid távú memória egy olyan típusa, amely fontos a tervezéshez, a megértéshez, az érveléshez és a problémamegoldáshoz.

Neurodegeneratív betegségek elleni védelem

Egyes kutatások azt találták, hogy a zöld tea fogyasztása védelmet nyújt bizonyos neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór ellen. Ez valószínűleg szintén a magas antioxidáns tartalmának köszönhető. A European Food Research and Technology szaklapban megjelent 2018-as kutatás szerint a zöld tea volt a legjobb szabadgyökfogó a vizsgált teák közül. Az antioxidánsok megvédik a sejteket a károsodástól, amely idővel egyébként neurodegeneratív betegségekhez vezetne.

Csökkentheti a koleszterint

A magas a koleszterinszint növeli a szívroham és a szélütés kockázatát. Jó hír, hogy a zöld tea ezen is segíthet. A Nutrition Journalban közzétett 2020-as tanulmány megállapította, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása az összkoleszterin és az LDL (más néven rossz) koleszterin szintjének csökkenésével jár.

Csökkentheti a vérnyomást

A koleszterinszint csökkentése mellett védheti a szív egészségét a vérnyomás csökkentésével. A Medicine 2020-as metaanalízise 1697 ember bevonásával azt találta, hogy a zöld tea fogyasztása jelentősen csökkenti a vérnyomást, különösen azoknál, akik magas vérnyomással küzdenek, és akiknél a legnagyobb a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A zöld tea antioxidánsai révén gyulladáscsökkentő, kitágítja az ereket, így a vér könnyebben áramolhat, ami révén csökken a vérnyomás.

Megelőzheti a stroke-ot

Életvitelszerű fogyasztása arra is jó gyógymód, hogy mérsékeljük a stroke kockázatát. Fogyasszunk naponta, akár több csészével.

Óvja a csontok egészségét

Megakadályozhatja a csonttömeg elvesztését is. A teafogyasztás csökkenti a csontritkulás kockázatát, valószínűleg az antioxidánsok magas koncentrációja miatt, amelyek segítenek megelőzni a csontvesztést és fokozzák a csontképződést.

Segít megelőzni és kezelni a 2-es típusú cukorbetegséget

A tea fogyasztása – beleértve a zöld teát is – hatékony módja lehet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésének és kezelésének, különösen a zöld tea antioxidánsai csökkenthetik az inzulinrezisztenciát.
Érdemes a zöld teából a koffeinmentes változatot alkalmazni, ami kevesebb antioxidáns tartalommal járhat, ugyanakkor semennyire sem terheli meg a szervezetet.

Forrás: Health

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Hogyan segíti a zöld tea a fogyást

A zöld tea az egyik legjobb segítőtársad lehet a fogyásban, miközben testileg, lelkileg és szellemileg …

Vélemény, hozzászólás?