A csípőfájdalom rizikófaktorai, kezelési lehetőségei

A csípőfájdalom általában 40-60 éves kor között alakul ki, többnyire sérülés, vagy túlzott terhelés hatására, és sokkal több nőt érint, mint férfit. A csípőfájdalom esetében is (mint sok más betegségnél) igaz, hogy a korai diagnózis eredményesebb gyógyítást tesz lehetővé.

Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa figyelmeztet arra, hogy a panasz kivizsgálásnak nagyon alaposnak kell lennie, mert számos oka lehet a csípőfájdalomnak, ez pedig az ideális kezelési mód kiválasztását is befolyásolja.

Rizikófaktorok

A csípőfájdalom rizikófaktora lehet a korábbi csípő- vagy lábsérülés, testtartási rendellenesség, a csípő helyzetének megváltozása (pl. születési rendellenesség miatt), jelentős fizikai terhelés hosszú időn keresztül, a túlsúly és a női nem is.

Már az első tüneteknél orvoshoz kellene fordulni, nem érdemes megvárni, amíg a hétköznapi tevékenységek is problémássá válnak a csípőfájdalom miatt (buszra szállás, lépcsőzés, járás,…). Például az egyik leggyakoribb okánál, a csípőizületi kopásnál az első tünet a reggeli fájdalom, ami a nap folyamán megszűnik.

A csípőfájdalom leggyakoribb okai

Ízületi kopás, gyulladás

A középkorúak, és az idősebbek között az ízületi fájdalom egyik leggyakoribb oka kopásos, azaz arthrotikus eredetű. Ritkábban okozza a klasszikus arthritis, vagyis ízületi gyulladás. Amennyiben mégis a gyulladás gyanúja merül fel, azt nagyon sok betegség okozhatja, emiatt a diagnosztizálás sokszor széleskörű. A laborvizsgálatok már hamar jelezhetik a gyulladást, viszont elképzelhető, hogy szükségessé válik röntgen, CT vagy MRI vizsgálat is. A gyulladásnak olyan tünetei vannak, mint például a térdbe sugárzó és gyakran éjszaka jelentkező fájdalom, mozgáskorlátozottság, láz, levertség, étvágytalanság.

Bursitis (nyáktömlő gyulladás)

A nyáktömlő belhártyájának a begyulladása miatt jelentkezik a fájdalom, amit az állandó súrlódás, egy sérülés, egy fennálló betegség (pl. rheumatoid arthritis) vagy fertőzés is okozhat. A csípő körül kialakuló nyáktömlő-gyulladás jellegzetes tünete a mozgásnál, ülésnél, és fekvésnél is jelentkező, éjszakára erősödő fájdalom.

Tendinitis, tendinosis

A tendinitis az inakat érintő gyulladást jelenti, a tendinosis pedig az ínban vagy azt körülvevő szövetekben kialakuló apró degenerációk, elfajulások neve. Az inak gyulladása vagy sérülése sokszor a nagyobb ízületek környékén alakul ki, így a csípőben is. Ennek a legfőbb, elsődleges rizikófaktora a megerőltető fizikai igénybevétel. Jellegzetessége, hogy nagyon fájdalmas, pláne keresztbetett lábakkal ülésnél, vagy ha a teljes súlyával az egyik csípőjére nehezedik az érintett. Előrehaladottabb állapotban még az alvást is meggátolhatja a fájdalom.

“Természetesen még számos oka is lehet a csípőfájdalomnak, a trochanter major fájdalom szindrómától, a térd, a hát, a medence problémákig, amelyek szintén okozhatnak fájdalmat a csípőben. Elsősorban tehát a pontos diagnózist kell felállítani, amelynek ismeretében dönthetünk a kezelésről” – hangsúlyozza a FájdalomKözpont ortopéd szakorvosa.

Mik a csípőfájdalom kezelési lehetőségei?

“Gyulladás esetén megkönnyebbülést jelenthet a gyorsan ható helyi gyulladáscsökkentő injekció, kúraszerű megoldásként pedig alkalmas lehet a lökéshullám terápia, az orvosi kollagén injekció, a hialuronsav injekció, az ún. orvosi lágylézer kezelés. Nagyon fontos a szakember irányításával végzett rendszeres funkcionális gyógytorna és az úgynevezett fasciakezelés is! Súlyos ízületi kopásnál azonban az ezek a kezelések már nem elégségesek, végső esetben jöhet szóba a csípőprotézis beültetése, bár annak előkészítésében is nagyon hasznosak a sorolt kezelések. A cél minden esetben egyszerre a fájdalomcsillapítás és a mozgásszabadság növelése, hiszen a komoly csípőfájdalom miatti életminőség romlás megállítható, kezelhető. “ – tájékoztat dr. Dobos Márta Ilona szakértő.

Forrás: FájdalomKözpont

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

5 ok, ami a térdfájásod mögött állhat

Komoly hatással van a hétköznapokra, a hétköznapi tevékenységekre a térdfájdalom bármi okozza is. Dr. Szily Tamással, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusával, ízületi specialistával vesszük számba a leggyakoribb okokat, és a gyógyítási lehetőségeket.

Vélemény, hozzászólás?