5 ok, ami a térdfájásod mögött állhat

Komoly hatással van a hétköznapokra, a hétköznapi tevékenységekre a térdfájdalom bármi okozza is. Dr. Szily Tamással, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusával, ízületi specialistával vesszük számba a leggyakoribb okokat, és a gyógyítási lehetőségeket.

 1. Porckopás
  Főleg a középkorúak térdfájdalmát a leggyakrabban porckopás okozza. A „párnaként” működő porc idővel elvékonyodik, a csontok dörzsölni kezdik az ízületek szélét, ami ráadásul fájdalomérző idegvégződésekben gazdag terület. Azoknál fordul elő gyakrabban, akik a térdet igénybevevő sportokat is űztek vagy űznek, és/vagy korábban már érte őket térdsérülés. Elsőnek jelentkező tünetei a fizikai megterhelést követő fájdalom, és a reggeli merevség, ami később feloldódik.
 2. Nyálkatömlő gyulladás
  A burzitiszt, azaz a térdízület nyálkatömlőjének gyulladását okozhatja, ha valaki sokat, és sokáig térdel, fertőzés, és térdsérülés. Az elhúzódó, akár hetekig tartó probléma miatt duzzanat alakul ki a térd körül, és ez fájdalommal is jár. A gyógyulás alapja a pihentetés, a felpolcolás, illetve gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése, csak nagyon ritkán igényel sebészeti beavatkozást.
 3. Íngyulladás
  Amikor a hátsó combizmokat a térdhez rögzítő inak begyulladnak is okozhat térdfájdalmat. Ennél a problémánál fennáll a gyulladt ín elszakadásának a veszélye, emiatt orvos is szükséges a gyógyulás felügyeléséhez, aminél a leglényegesebb a pihentetés, a gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése, majd pedig az izmok nyújtása, és erősítése.
 4. Ízületi gyulladás
  A rheumatoid arthritis akkor alakul ki, amikor az immunrendszer valami miatt megtámadja az ízületeket, ilyenkor károsodik az ízületi tok, és a porc is. A gyulladásban lévő szövet olyan enzimeket kezd termelni, amik bontják a porc- és lágyszöveteket, illetve a csontot. Általában a kéz kisízületein indul az elváltozás, ami idővel megbetegíti a nagyízületeket, íg többek közt a térdet is. Jellegzetes tünetei: rossz közérzet, fáradtság, fájdalom, duzzanat, és az 1 óránál tovább tartó reggeli merevség. Maga az ízületi gyulladás időszakonként fellángolva jelentkezik.
 5. Sportsérülés
  Szalagsérülés, porcszakadás, vagy úgynevezett futótérd jelentkezik a sporttevékenységgel összefüggésben kialakuló térdfájdalomnál. A futótérdnek már a neve is elárulja, hogy bizonyos túlterhelés miatt alakul ki, ilyenkor az inak gyulladnak be a túl sok, vagy helytelen technikájú futás, síelés, vagy kerékpározás miatt. Tünete a fájdalom, esetenként a duzzanat. A térdszalagok erős kötőszövetből állnak, és az ízületet alkotó csontokat kötik össze, általában a térd csavarodása vagy az ízületet ért ütés miatt nyúlnak meg, vagy szakadnak el. Rögtön jelentkező nagy fájdalommal járnak, ilyenkor elsőnek tehermentesíteni kell a térdet, és gyorsan orvoshoz fordulni vele. A porcszakadást a térd erős megcsavarodása okozza, fájdalom, duzzanat, és kattogás jelzi a sérülést.

Kezelési lehetőségek

“Ha reggel, illetve elinduláskor vagy terhelést követően fáj valószínűleg porckopás áll a háttérben. A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat” – emeli ki dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista. – “Ennek egyik leghatékonyabb módja a hiarulonsavas injekciókúra, amely tulajdonképpen „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket.

A fájdalomcsökkentő hatás fokozatosan alakul ki, és a kúra után 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja a térd terhelhetőségét. Nagyon jól beválhat még a természetes alapokra épülő lökéshullám terápia, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. A legfontosabb azonban, hogy nem szabad beletörődni a térdfájdalomba, mondván, ez a korral jár, hiszen a helyzet kezelés nélkül jelentősen romolhat, szakorvosi kezeléssel viszont komoly életminőség javulás érhető el.”

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Lumbágó a derékfájás?

A szinte mindenki által megtapasztalt derékfájdalomnál sokan emlegetik a lumbágót, pedig ez csak az egyik lehetséges oka az alsó háti szakasz fájdalmának. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvosa beavat, mit is jelent pontosan a lumbágó, és mit lehet tenni a gyógyulásért.

Vélemény, hozzászólás?