A stressztől is fájhat a hátad – a hátfájásodtól is lehetsz stresszes

A koronavírus pandémia miatt nem sok ember van, aki nem stresszelne valamennyire, ez pedig nem csak a befeszült izmok miatt vezethet hátfájdalomhoz. Összefüggést találtak a nagyagy egy területe, a stressz, és a tartós fájdalom között. Ezek alapján Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos elmagyarázza a fájdalomcsillapítás hogyan törheti meg ezt az ördögi kört.

A stressz és a hátfájás közötti összefüggés

A Brain című szakmai kiadvány egyik tanulmányából az derült ki, hogy az átlagosnál kisebb a hippocampus (a nagyagy egy része) növeli a fájdalmakat a stressz hatására. Ezt az összefüggést az okozza, hogy stresszeléskor aktiválódik egy kortizol nevű hormon, aminek a magasabb szintje kapcsolatban áll a hippocampus méretének csökkenésével. Minél kisebb a hippocampus, annál több kortizol termelődik, ami nagyobb fájdalomérzékenységet eredményez, és növeli a krónikus fájdalom kialakulásának esélyét.

Azért fontos ismerni az összefüggést, mert ha az érintett megtanulja a stresszt kezelni, lecsökkenteni a szintjét, akkor párhuzamosan a fájdalma is csökkenni fog. A gyakorlat egyébként azt mutatja, hogy a stressz más miatt is vezethet fájdalomhoz.

“A stressz miatti izomfeszülés olyannyira jelen van az életünkben, hogy egy idő után már szinte nem is érezzük, csak ha tudatosan próbáljuk ellazítani magunkat. Személyenként változik, hogy kinél hol jelenik meg a fájdalom, amit az is befolyásol, milyen típusú munkát végzünk. Az ülőmunkát végzőknél a stressz leggyakrabban a nyakat, a hátat, a vállat „támadja meg”, bár a végtagokban is jelentkezhet fájdalom. A helyzetet tovább súlyosbíthatja még az egész napos helytelen tartás, amely önmagában is terheli a gerincet. Épp ezért van kiemelt jelentősége még a home office-ban is a jól beállított képernyőnek, az ergonómiailag jól kiképzett széknek és rendszeres mozgásnak.”- informál Dr. Páll.

Gyógyítás mozgással, és célzott fájdalomcsillapítással

A stressz oldására az egyik leghatékonyabb természetes módszer a mozgás, fontos cél a hát- és a hasizom megerősítése. Krónikus hátfájdalom, vagy már kialakult deformitások esetén az első lépés a szakorvos és gyógytornász felkeresése legyen, mert a személyre szabott gyógytorna nem csak a fájdalmat csökkenti, de a stressz hatásait is.
“Sokakat éppen a fájdalomtól vagy a fájdalomtól való félelem akadályoz meg a mozgásban. Ilyenkor segíthetnek például az izomlazítók. Mivel a tartós hátfájdalmak egyfajta görcsös, merev állapotba kényszerítik a gerinc menti izmokat és gyakran a fájdalom miatti kényszertartás tovább rontja a panaszokat, gyors tüneti segítséget jelenthetnek az izomlazítók, akár infúziós, kúraszerű kezelések formájában” – hangsúlyozza Dr. Páll Zoltán, hozzátéve:
“Jó hatásfokkal beválhat az orvosi kollagén terápia is, amely egy injekciókúra. Ezzel elérhető az esetleg már kialakult gyulladás csökkentése, sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet így erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez. Természetesen a stresszcsökkentés, a mozgás ezek után az életmód részéve
kell, hogy váljon, csakúgy, mint a testsúly rendezése, hiszen sokszor az életmódváltás a legfőbb kulcs a derék- és hátfájdalom megszüntetéséhez.”

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Egészségvédő szokások, melyekkel optimalizálhatod az immunvédelmed

Az egészséges életmód szakértői szerint az immunrendszer erősítése holisztikus megközelítést igényel. Ahogy egy diéta sem …

Vélemény, hozzászólás?