A térdkalács porcbántalmának okairól, tüneteiről, kezeléseiről

Az egyik legnagyobb terhelésnek kitett ízület a térdízület, például lépcsőzéskor a testsúly 2-3-szorosa is terheli. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa a sokakat érintő egyik gyakori problémára, a térdkalács porcbántalmáról és kezelési lehetőségeiről tájékoztat.

Mi miatt a térd az egyik legsérülékenyebb ízület?

A térdizületnek az a feladata, hogy a sípcsontot és a combcsontot összekapcsolva szabad, ám kontrollált mozgást tegyen lehetővé. Az ízület elülső részén található a patella, vagyis a térdkalács, a helye a combcsont első felszínén lévő mélyedésben van, és normál esetben a minden oldalról egyenletes terhelés éri. Amennyiben valami miatt ez az egyensúlyi helyzet megváltozik, és a terhelés kaotikussá válik, a térdkalács felszínét burkoló érzékeny porcréteg, az úgynevezett üvegporc sérül, ezzel ki is alakul a térdfájdalom.

Mi okozhatja a térdkalács porcfelszínének idő előtti kopását?

“A térdkalács porcbántalmának több oka és rizikófaktora lehet, mint például a normálistól eltérő anatómiai helyzet, mely relatívan gyakran fordul elő. Ilyenkor a térdkalács nem pontosan illeszkedik a vájatban. Általában kifelé helyezett, magas vagy alacsony állású lehet. Ugyancsak hajlamosító tényező lehet a térdet érintő tengelydeformitás, vagyis az úgynevezett X-láb vagy O-láb, illetve a láb ortopédiai problémái, tipikusan a bokasüllyedés, amit – nem egészen pontosan – a köznyelvben lúdtalpnak neveznek. Szintén a térdkalács porcbántalmát eredményezheti a tartós túlterhelés, jellemzően egy-egy sportágban a nem megfelelő technikával kivitelezett mozgássorok által “– informál Dr.Szily, hozzátéve:

“Mindazonáltal a fő ok a térd körüli izmok egyensúlyának megbomlása. Hiszen ha nem sikerül a középvonalban tartani a térdkalácsot, szinte elkerülhetetlen az elmozdulás. Ennek az iránya tipikusan a külső oldal felé mutat, ugyanis ott alacsonyabb a csontos perem. Ha pedig a térdkalács elmozdul a combcsont felé, akkor a két felszín dörzsölődése miatt beindul a porckopás folyamata, ami végső soron a térdkalács károsodásához vezet. Ez a gyakori tünetegyüttes az úgynevezett patellofemorális szindróma.”

A térdkalács elmozdulásának 3 jellegzetes tünete:

  1. Erős fájdalom a térd első részén, a térdkalács mögött.
  2. Hajlításra fokozódó fájdalom, pl. lépcsőzésnél, futásnál, guggolásnál,…
  3. Huzamosabb időn át hajlított térdhelyzetben történő üléskor vagy utána jelentkező fájdalom.

Kezelési lehetőségek

Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa a terápiás alternatívákról:

“Sokan viszonylag későn fordulnak orvoshoz a térdfájdalom miatt, hiszen egy ideig a pihentetés, a vény nélküli fájdalomcsillapítók hatására jelentősen enyhülnek, megszűnnek a panaszok. Ha azonban valóban a térdkalács elmozdulása a tünetek forrása, könnyen belátható, hogy ha az alaphelyzet nem rendeződik, a fájdalomcsillapítás is csak átmeneti lehet. Éppen azért fontos a pontos diagnózis, hogy valóban hatékonyan lehessen kezelni a problémát.”

“A térdkalács elmozdulása esetén az első lépés mindig az izomegyensúly visszaállítása kell, hogy legyen, hiszen csak így van esély arra, hogy az ok megszűnjön. Erre a funkcionális gyógytorna az ideális megoldás, amely nem csak az izmok erősítésére, de a szalagok rugalmasságának visszaállítására is koncentrál. Ortopédiai problémák esetén sokat segíthetnek a speciális talpbetétek és a talp tornáztatása. “

“Ha a porckopás kezelése is szükséges, szóba jöhet az orvosi kollagén- és a hialuronsav injekciókúra, amelyek szinte „megolajozzák” az ízületet. Előfordulhat azonban, hogy mindez már nem tudja visszaállítani a térd normál helyzetét, és műtétre kerülhet sor, illetve ha már teljesen elkopott a térdízület, szükség lehet térdízületi protézis beültetésére is.”

Forrás: FájdalomKözpont

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ortopédus tanácsok home office-hoz

Az otthoni munkavégzés megsokszorozta a mozgásszervi panaszok előfordulását, ezért ortopéd szakorvosi tanácsokat olvashatsz a hát-, nyak- és derékfájdalmak megszüntetésére.

Vélemény, hozzászólás?