A vesebetegségek tüneteiről, és megelőzésükről

Ha felfigyelsz a gyenge veseműködés jeleire, időben kell reagálni, hogy elkerülhesd a komolyabb vesebetegségeket. Összeszedtük, mik lehetnek a tünetei, illetve a megelőzésére is kitérünk.

A naponta mintegy 200 liter vér méregtelenítéséről gondoskodó vesék létfontosságú szerveid. Rendellenes működésükre több jel is figyelmeztet, neked csak annyi a dolgod, hogy ne bagatellizáld el azokat, és időben fordulj orvoshoz.

A vesebetegségek tünetei

1/ Veseproblémákra legegyértelműbben a vizelési szokások változása utal
Ezért a ”buborékos”, a szokásosnál több, vagy kevesebb vizelet, a gyakoribb vagy ritkább vizelési inger és a szaporodó éjszakai WC-re járás mind aggodalomra okot adó, kezdeti figyelmeztető jelzés lehet.

2/ Az indokolatlan fáradtságérzet több betegségnek is előjele
Veséid ezzel a tünettel az elsődlegesen általuk termelt vérképző hormon (EPO) csökkenését jelzik. Mivel az EPO fontos szerepet játszik az oxigénszállításban érdekelt vörösvértestek képződésében, így nemcsak az EPO, de a vörösvértestszám és a vérben raktározott oxigén mennyisége is csökken, ami vérszegénységet okoz és fáradtságérzetet kelt.

3/ A veseelégtelenségből fakadó vérszegénység az agy oxigénellátására is kihat
Vagyis ha szédülsz, nehezen koncentrálsz és memóriazavarokkal is küzdesz, laborvizsgálattal kaphatsz választ arra, hogy vajon veséid okozzák-e az említett tüneteket.

4/ A méreganyagokon túl, a felesleges folyadékmennyiség eltávolításának is első számú felelősei
Amennyiben működésük veszélybe kerül, a felesleges folyadék más utakat keres, amit te duzzadt lábad, kezed, püffedt arcod révén érzékelsz.

5/ A veseműködés zavara miatt nemcsak a felesleges folyadékmennyiség távozhat a kívánttól eltérő irányba, de a mérgek, a vérben lerakódott szennyező anyagok is
Ezek kiütések, viszkető foltok formájában a bőrt is választhatják szabadulásuk útjaként.

6/ A vesék szűrőfunkciójának elégtelensége miatt a vérbe kerülő ammónia kellemetlen szájszagot okoz.
Emellett a látszólag ok nélküli fogyás és a húsételektől való idegenkedés is megerősíthet abban, hogy urológus tanácsára van szükséged.

7/ A tüdőben felgyűlő folyadék okozta légszomj is utalhat a folyadék kiválasztást már csak részben ellátni képes veseműködésre
A gyakori hányinger, hányás már előrehaladott, jellemzően vesemedence gyulladásra utaló állapotot jelez. Ez kezdetben még könnyen és viszonylag gyorsan orvosolható betegség, de ha elhanyagolod akár életveszélybe is kerülhetsz.

Ha a felsorolt tünetek bármelyikét, vagy közülük többet is észlelsz magadon vagy rokonaidon, legalább egy laborvizsgálat erejéig forduljatok urológushoz, hogy megtudjátok mekkora a baj.

A vesebetegségek megelőzése

A genetikai tényezők ellen nincs mit tenni, ám a mozgással megakadályozhatjuk a vizelet pangását, ezzel máris sokat tettünk a megelőzésért. A változatos étkezés is fontos, mert amikor a vese túl sokat választ ki valamely anyagból, akkor az az oldatból kiválva megkönnyíti a vesekőképződést. Csökkentsük a sóbevitelt, és annyi folyadékot kell inni ( vizet, teát, alacsonyabb ásványianyag-tartalmú ásványvizet), hogy kb. 2.5 liter vizeletet tudjunk kiválasztani naponta.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legjobb kalciumforrások

A kalcium az emberi szervezet számára az egyik legfontosabb ásványi anyag, mert a csontok, fogak, izmok, és az idegrendszer épségében is fontos szerepet játszik. A megfelelő mennyiségű bevitelével biztosíthatjuk a normális véralvadást, és vérnyomást is, sőt a vastagbélrák, a gyulladásos bélbetegségek, a szürke hályog, és a vesekő megelőzésében és kezelésében is jelentős szerepet játszik.

Vélemény, hozzászólás?