Energiaital vs. szívproblémák!

Az energiaital rombolóbb hatással van a vérnyomásodra és pulzusodra, mint gondolnád!

Gyakran iszol energiaitalt az extra lendületért? Vagy csak a bulikon alkohollal keverve fogyasztod, hogy tudd tartani a „tempót”? Akárhogy is, ezzel az itallal komoly károkat okozhatsz az egészségednek.

Lehetsz mégoly fiatal és egészséges, az energiaital fogyasztása akkor is károsíthatja a szívedet.

Szívproblémákat okoz az energiaital.

Egy újabb tanulmány szerint az energiaitalok magas vérnyomást, szapora szívverést, és súlyos kardiovaszkuláris kockázatokat okozhatnak. Ha eddig úgy gondoltad, hogy ez a hatás csak az idősebbeket és az eleve szívpanaszokkal küzdőket érinti, akkor gondold újra.

Az említett tanulmány megállapította, hogy akár egyetlen energiaital is károsan hathat a szervezet stressz hormon szintjére, és a vérnyomásra is már egészen fiatal, egészséges felnőttek esetében is.

A kutatók az energiaital-fogyasztás hatására jelentkező hemodinamikai változásokat (az érrendszerben lévő véráramlási viszonyok) is megvizsgálták, beleértve a vérnyomást és a pulzusszámot is. A résztvevőknek tartózkodniuk kellett a koffein és alkohol fogyasztásától a teszt előtt egy napig. A vizsgálat előtt, és 30 perccel az italok elfogyasztása után folyamatosan mérték a vérben lévő koffein, a plazma glükóz és norepinefrin (noradrenalin) szintet, valamint a vérnyomást és a szívfrekvenciát.

Az eredmények megmutatták, hogy a koffein szintje a szervezetben változatlan maradt a placebo italt fogyasztók esetében, míg azoknál, akik energiaitalt ittak jelentősen emelkedett az energiafogyasztás. Az energiaital fogyasztása 6,2 %-al emelte meg a szisztolés vérnyomást, míg a diasztolés vérnyomás 6, 8%-kal nőtt a hatására. Az átlagos vérnyomás szint 6,4%-kal emelkedett az ital hatására.

Jó tudni:

A szisztolés vérnyomás azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki, míg a diasztolés vérnyomás a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja.

Kardiovaszkuláris kockázatot jelenthet az energiaital.

Felesleges koffein és egyéb stimulánsok

Az orvosok és a kutatók egyetértenek abban, miszerint a túlzott koffein és az energiaitalban lévő egyéb stimulánsok szív- és érrendszeri kockázatot jelentenek. Azok, akik rendszeresen fogyasztják ezeket a stimuláló italokat nagyobb eséllyel számolhatnak szívproblémákkal, Dr. Kewal Krishan, szívátültetési specialista szerint.

Bár a vizsgálat fejleményei jelentősek, további kutatások szükségesek az eredmények hitelesítésére.

Mielőtt ilyen itallal indítanád a napot, jusson eszedbe, hogy egyetlen vizsga, sportesemény vagy buli sem ér annyit, hogy szintetikusan fokozd a teljesítményedet. Óvd magad a stimuláló szerektől, még ha „csak” az energiaitalról is van szó, nehogy később a szíved lássa kárát!

Forrás: indiatimes.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 élemiszer az egészséges szívért

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?