Alvásparalízis, avagy alvási bénulás

Az emberek egy része élete során legalább egyszer találkozik az ijesztő állapottal, amelyet alvásparalízisnek nevez az orvostudomány. Az alvásparalízist átélő személy mozgásképtelen, hallucinál, nem tud hangot kiadni és rettentően megijed. Ahhoz, hogy ne essünk pánikba a jelenségtől, érdemes többet megtudni arról, mi is történik ilyenkor.

Maga a jelenség azzal jár, hogy abban a szakaszban ébredünk fel, amikor álmodni szoktunk, és izmaink bénult állapotban vannak. Ennek egyszerű biológiai oka, hogy agyunk védekezik az alvajárás ellen. Az alvásparalízist átélt vizsgált személyek között gyakoriak az olyan beszámolók (kultúrától függően), amelyek szerint alakokat, szellemeket, UFO-t láttak a bénultság ideje alatt.

egeszsegugyelet-betegsegabc-alvasparalizis-nagy2Az orvosok hallucinációval magyarázzák ezt a jelenséget, amely az alvásparalízis egyik járulékos kellemetlen tünete.

Azok, akik átélték mozgásra képtelenek voltak, ijedtükben szólni próbáltak, de hangot sem tudtak kiadni. Mindössze pár másodpercig tart ez az állapot, de aki először éli át, könnyen pánikba is eshet.

A magyar néphiedelemben lidércnyomásként terjedt el, mivel sokan mellkasi nyomásról is panaszkodnak, így régen azt gondolták, ráült a lidérc a mellkasára az alvászavarral sújtott személynek.

Az alvásparalízis a rémisztő tünetek ellenére valójában ártalmatlan jelenség és az emberek többsége élete során legalább egyszer megtapasztalja. Amikor álmodunk, az úgynevezett REM szakaszban vagyunk, amely állapotot gyors szemmozgás kíséri. Ahhoz, hogy testünk ne kövesse az álmunkban történeteket (például, ha menekülünk, futunk, ugrunk, zuhanunk, stb. a végtagjaink ne kövessék az ezzel járó mozgásokat) „lebénulunk” a szakasz idejére.

egeszsegugyelet-betegsegabc-alvasparalizis-nagy1Ébredésnél pedig izmaink is ébredeznek, ezért újra mozgásképesek lesznek. Az alvásparalízis jelentkezhet az elalvás szakaszában, vagy, amikor hirtelen felébredünk. Van, aki egyszer tapasztal ilyet, és van, aki akár egy éjszaka alatt többször is. Egészséges emberek körében gyakrabban fordul elő stresszesebb időszakokban, vagy ha életkörülményei drasztikusan megváltoznak, esetleg drog- vagy túlzott alkoholfogyasztás mellékhatásaként.

Kezelése viszonylag egyszerű, próbáljunk kellemes dolgokra gondolni elalvás előtt, csökkenteni a stresszt a mindennapokban, relaxálni lefekvés előtt és rendszeresen, kellő mennyiséget aludni.

Az alvásparalízis komolyabb betegség tünete is lehet, amennyiben rendszeresen jelentkezik és esetleg az ideje is hosszabbodik. Ha gyakran tapasztaljuk a bénulást, akkor feltétlenül kérjük ki háziorvosunk véleményét a jelenség kapcsán!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

10 jele annak, hogy túl sok stressz ér

A sok stressz akár 5 és fél évvel is megrövidítheti az életet, egy átlagos felnőtt naponta minimum 11 percet idegeskedéssel tölt. A stressznek vannak jelei természetesen, és minél többet tapasztalsz, annál fontosabb, hogy olyan relaxáló tevékenység után nézz, amivel le tudod vezetni, ami képes kikapcsolni, megnyugtatni. Nézzük, mik jelzik, hogy túl sok stressz ér.

Vélemény, hozzászólás?