Aquagenic urticaria, más néven vízallergia

Pár csepp bőrre fröccsenő víz, már akár több órára viszkető, fájdalmas kiütések megjelenését eredményezi, egy hirtelen jött zápor, vagy a sírás is igazi tortúra.

Egy felnőtt teljes testsúlyának a 60%-a víz, ez segít kimosni a méreganyagokat a szervekből, és értékes tápanyagokat juttat a sejtjeinknek, ezért nem meglepő amiért a víz nélkülözhetetlen a szervezet számára.

Csakhogy előfordul, hogy valakinél durva reakciókat vált ki, ha a bőre érintkezik vele, azaz az eső, a csapvíz, az ásványvíz, az izzadság, a nyál hatására szinte rögtön vörös, viszkető, fájdalmas foltok jelennek meg rajta. A tünetek főleg a nyakon, a mellkason, az arcon, a háton, a karokon, és a lábakon jelentkeznek és rendszerint 20-120 perc után múlnak csak el.

Nem klasszikus allergia

A köznapi nyelven vízallergiaként emlegetett állapot valódi neve aquagenic urticaria, és a hivatalos orvosi besorolása nem allergia, hanem a krónikus csalánkiütések egyik altípusa. A bőr középső rétegében megjelenő tüneteket ennél is a hisztamin felszabadulása okozza, viszont a víz fogyasztása nem probléma az érintetteknél.

A tudósoknak egyelőre még nem sikerült pontosan kideríteni, miért, és hogyan alakul ki az aquagenic urticaria. Valószínűleg egy vízben oldódó antigén hatására kezd ellenanyagot termelni az érintettek szervezete, az biztos, hogy nem konkrétan a víz váltja ki az allergiás reakciókat.

Rendkívül ritkán fordul elő

1964-ben dokumentálták az első esetet, és azóta világszerte csupán 100 embernél diagnosztizálták. Az esetekből az derül ki, hogy a nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, és nagyrészt pubertás alatt jelentkezik először, egy olyan betegről tudni, akinél szülés után, feltehetően a hormonváltozások hatására alakult ki.

Egyelőre gyógyíthatatlan, antihisztamin-tartalmú készítményekkel csupán a kellemetlen tünetek csillapíthatóak, ezért az egyedüli biztos megoldás az olyan életmód kialakítása, hogy a bőrük a lehető legkevesebbszer érintkezzen vízzel.

Forrás: HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

5 aranyér tünet, amivel orvoshoz kell fordulni

Az aranyér civilizációs betegség, a felnőttek majdnem a fele érintett, mégis csak kevesen mernek szakorvosi segítséget kérni. A korai diagnózis akár a teljes gyógyulást, vagy legalábbis a betegség szinten tartását, a késői akár sebészeti beavatkozást is jelenthet.

Vélemény, hozzászólás?