Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Pajzsmirigyzavarokat előidéző goitrogén ételek

Köztudott, hogy a táplálkozás döntően befolyásolja az egészséget, így persze vannak olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulnak bizonyos betegségek kialakulásához. Az úgynevezett goitrogén ételek rendszeres fogyasztása pajzsmirigyzavarokat okozhat, illetve a meglévő problémát súlyosbíthatja.

Mik azok a goitrogén élelmiszerek?

A goitrogén anyagok azok, amik bizonyos mértékben gátolják, és lokálisan beleavatkoznak a pajzsmirigy jód-felvételébe, plusz gátolják a pajzsmirigy peroxidáz (TPO) tevékenységét.

Hazánk jelentősen jódhiányos területnek számít, emiatt eleve sokan szenvednek a jódhiány okozta betegségekben, ezt a goitrogén anyagok csak tetézik.

Érdekessége a goitrogén anyagoknak, hogy egyébként egészségesnek tartott élelmiszerekben is megtalálhatóak, ezért azok számára, akik pajzsmirigy-alulműködéssel, golyvával, esetleg göbökkel küzdenek, érdemes ezeket is csak mértékkel fogyasztani, mert nagy mennyiségben káros hatásaik lehetnek az érintettekre.

Goitrogén tartalmú élelmiszerek

Legnagyobb mennyiségben goitrogén anyagokat, az alábbi keresztesvirágú növények tartalmaznak: a káposzta, a kelbimbó, a brokkoli, a karfiol, a karalábé, a kínai kel, a retek, a repce, a spenót, a fehérrépa.

Ezen zöldségek mindegyike vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért teljesen száműzni az étrendből nem javasolt, csak a pajzsmirigybetegeknek érdemes korlátozni a fogyasztásukat, vagy hőkezeléssel elkészíteni őket, mert így a goitrogén anyagok is kifőhetnek belőlük.

Ilyen ételeket érdemes fogyasztani pajzsmirigyzavar esetén

A jódhiány okozza a pajzsmirigyzavarok egy részét, ezért olyan élelmiszereket fontos fogyasztani, melyek bővelkednek jódban: algák, tengeri halak, áfonya, májak, és vannak magasabb jód tartalmú ásványvizek is.

Fontos megemlíteni, hogy előfordulnak olyan pajzsmirigyzavarok is, amelyeken csak ront a plusz jód, emiatt ezekben az esetekben, ezekkel a magas jódtartalmú élelmiszerekkel kell óvatosan bánni.

A szelén kiemelten fontos anyag a pajzsmirigy egészsége szempontjából, ezért érdemes akár ételekkel, akár táplálékkiegészítőként bevinni. Bővelkedik szelénben például a paradió (brazil dió), a tenger gyümölcsei, a grapefruit, a gomba, a spárga, a teljes kiőrlésű gabonák, a tengeri halak.

Forrás: endokrinkozpont.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Tudnivalók a pajzsmirigy göbökről

A pajzsmirigy betegségek egy csoportját a szerven megjelenő göbök adják. Fontos azonban itt megjegyezni, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó. Ha csak a tapintható göbökről beszélünk – melyek nagysága minimálisan 1 cm – akkor a lakosság kb. 6 – 8 % -a érintett. Ha az ennél kisebb göböket is számításba vesszük – ezek ultrahang vizsgálattal mutathatók ki – akkor ez a szám már 40 – 50%-ra emelkedik.

Vélemény, hozzászólás?