5 aranyér tünet, amivel orvoshoz kell fordulni

Az aranyér civilizációs betegség, a felnőttek majdnem a fele érintett, mégis csak kevesen mernek szakorvosi segítséget kérni. A korai diagnózis akár a teljes gyógyulást, vagy legalábbis a betegség szinten tartását, a késői akár sebészeti beavatkozást is jelenthet.

Nézzük milyen tünetek jelzik, hogy már nem szabad tovább halogatni a proktológus felkeresését.

1. Szinte állandósult fájdalom

Kétféle aranyér van, a külső a végbél környékén kialakult csomó, a belső pedig a végbél belső falában jelentkezik. A külső aranyér velejárója a tompa vagy nyilalló fájdalom, és a végbélnyílás környékén érzékelhető kellemetlen nyomás érzése is. A fájdalom eleinte a székletürítés során jelentkezik, később a végbélnyílás környékén jól látható és tapintható aranyeres csomó folyamatosan duzzadtá, érzékennyé válik. Ilyen állapotában már a mindennapi tevékenységeket, még az ülést, és az állást is megnehezítheti. Na ekkor már nagyon nem ajánlott tovább halogatni a szakorvos felkeresését, pláne, mert sajnos ezek a tünetek az aranyéren kívül más komoly betegséget is jelezhetnek.

2. Vérző aranyér

A székletürítéskor jelentkező vérzéssel az érintett jó eséllyel már orvoshoz fordul nagyon helyesen. Eleinte a vér kis mennyiségű friss, élénkpiros színű, a széklet felületén lehet észlelni. Ez a vérzés általában a belső aranyér miatt van, mert a kemény széklet könnyen felsértheti a végbél érzékeny nyálkahártyáját. Később az élénkpiros, nagyobb mennyiségű vér már azt jelezheti, hogy az erőlködéstől maga az aranyér is megsérült.

3. Kitüremkedő aranyeres csomó

Esztétikai, és élettani szempontból is kellemetlen, amikor kialakul ez az állapot. Sokan gondolhatnák, hogy ez a külső aranyér jele, de nem. A belső aranyér előreesik, kitüremkedik, ezáltal kifordul a végbélnyílásból a végbél utolsó szakasza. Eleinte még finoman vissza lehet tolni a végbélbe ideiglenesen, mert újra és újra kifordulhat, aztán idővel súlyosbodhat a helyzet. Ennek a jelenségnek 4 stádiuma van. Az elsőben az aranyeres csomó még nem fordul ki, a másodikban kifordul és vérzést is okozhat, de még magától visszahúzódik, a harmadik stádiumban kifordul gyakrabban okozhat vérzést, és már csak kézzel lehet visszahelyezni. A negyedik stádiumban kifordul, és már kézzel sem lehet visszanyomni, ilyenkor már többnyire csak a sebészeti beavatkozás marad megoldásnak. Lehetőleg, már az első stádiumokat észlelve proktológushoz kell fordulni.

4. Viszketés

Végbélkörnyéki irritáló viszketésnek több fokozata létezik: az enyhe, rövid ideig tartó átmeneti kellemetlenségtől, az állandó, magától már nem szűnő, akár napokig is eltartóig. A viszketést semmiképpen sem szabad félvállról venni, mert sajnos az aranyéren kívül más betegséget is jelezhet, például végbéldaganatot, ezért orvoshoz kell vele fordulni. Az érintetteknek nagyon fontos, hogy a végbél környékét tisztán tartsák, és laza, jól szellőző alsóneműt, és ruházatot válasszanak, hogy elkerüljék a további irritációt, és a felülfertőződéts. 

5. Váladékozás

A kitüremkedett aranyér kellemetlen, fájdalmas, sérülékeny. Könnyen begyulladhat, és ha dörzsölődik a felülete, például mozgás közben a fehérneművel érintkezve, óhatatlanul irritálódik, kisebesedik, ami vérzéshez és váladékozáshoz vezethet. Ebben az esetben már nem érdemes krémekkel, vagy kúpokkal otthon próbálni gyógyítani, mert a külső, tüneti kezelés általában már nem használ, a gyógyuláshoz proktológus segítségre van szükség.

Forrás: Házipatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

5 tanács aranyérrel küzdőknek

Az aranyér okozta kellemetlenségek, a fájdalom rányomja a bélyegét a hétköznapokra, és ha nem kezelik megfelelően, egyre súlyosabb lesz az állapota.

Vélemény, hozzászólás?