A gyakori puffadás 7 előidézője

A bélgázok a szervezetünk szó szerint is szerves részei, mindenki termeli. A kóros mennyiségű keletkezésük viszont puffadáshoz vezet, a rossz helyen, rossz időben történő távozásuk pedig rendkívül kellemetlen helyzeteket teremthet. Mi okozhatja a többlet termelődést, a gyakori felfúvódást? Összegyűjtöttünk 7 dolgot ami okozhatja.

 1. Bélbaktérium problémák
  A bélbaktériumoknak fontos szerepük van szervezetünk működésében. Érdekességük, hogy összetételük minden ember estében egyedi és különleges, mint az ujjlenyomatunk, súlyuk pedig a 2kg-ot is elérheti. Az elfogyasztott ételek felhasználásában, erjesztésében segítenek. A procedúra általában a vastagbélben zajlik, de előfordul, hogy egyes baktériumok eljutnak a vékonybélbe, ilyenkor pedig még a megemésztés előtt kezdik el erjeszteni az élelmiszert, emiatt bélgáz termelődik. Betegség hatására is változhat a gyomrunk baktérium-összetétele, ami szintén okozhatja a szokásosnál több gáz termelődését. Ilyen esetekben nem ajánlott cseresznye, szilva, bab, lencse, szójabab, avokádó, búza, hagyma, fokhagyma fogyasztása.
 2. Tejtermékek
  Életünk során, ahogy változik a szervezetünk működése a különböző külső-belső hatások miatt, bármikor előfordulhat, hogy megváltozik gyomrunk viszonya a tejhez, és a tejtermékekhez. Amennyiben a szervezetünkben csökken a tej megemésztéséhez szükséges laktáz enzim mennyisége, az emésztési problémákat okoz. Ha azt vesszük észre, hogy a gyomrunk máshogy viszonyul például egy pár szelet sajthoz mint korábban, teszteljük le úgy, hogy egy ideig teljesen mellőzzük a tejtermékeket, és figyeljük meg, hogy jobban érezzük-e magunkat így.
 3. Glutén- vagy lisztérzékenység
  Ha szervezet nem tud bizonyos termékeket a megszokott módon megemészteni vagy lebontani, akkor bélgázt termel, ezzel jelzi, hogy valami nincs rendben. Ez történhet lisztérzékenységnél vagy egyéb autoimmun betegségeknél (amikor a szervezet valamilyen okból idegenként kezeli saját sejtjeit, és megtámadja azokat) is amikor a testünk nem reagál jól a gluténre, és a bélbolyhok elpusztulnak. Ide kattintva lehet a lisztérzékenységről bővebben olvasni. Ha azt gyanítjuk, hogy ez okozza a problémát, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön.
 4. Étkezési szokások
  Sok levegő jut a szervezetünkbe az étellel amennyiben gyorsan eszünk, vagy sokat beszélünk evés közben, vagy sétálás közben eszünk. A sok levegő felfújja, felpuffasztja a gyomrunkat, és minél több levegőt juttatunk az emésztő rendszerünkbe, annál több levegőnek kell távoznia, ami ez esetben általában böfögéssel történik.
 5. Szorulás
  Ha a széklet nem mozog, vagy csak rendkívül lassan tud távozni belőlünk, a szervezet a szokásosnál sokkal több, ráadásul bűzösebb gázt termel. Ez azért van, mert a baktériumokban kimondottan gazdag széklet a megrekedés miatt, még hosszabb ideig tud erjedni. Szorulás esetén igyunk sok folyadékot, mozogjunk, és ameddig nem tudjuk kiüríteni, kizárólag rostos táplálékot fogyasszunk.
 6. Hormonháztartás
  A hormonháztartásunkat megváltoztató állapot hatására is elkezdhet a gyomrunk a megszokottól több gázt termelni. A kutatók jelenleg még nem tudják biztosan, hogy az ösztrogén vagy a progeszteron okozza-e, ám a hormonváltozásoknak köszönhetően sok nő számol be hasi diszkomfortérzésről. Fontos, hogy bármi okozza is a puffadást, a mozgás mindig javíthat az állapotunkon, plusz ha még probiotikumokat is szedünk, gyors javulást érhetünk el.
 7. Irritábilis bélszindróma
  Több réteg izomzatból áll a bélfal, ezek az izmok ritmusos összehúzódások, és elernyedések során segítik eljuttatni a belek tartalmát, a gyomorból a végbél felé. Alapesetben megfelelő ritmusban zajlik minden, a probléma ha erőteljesebb, és hosszabb ideig tartó összehúzódások alakulnak ki, mint normál állapotban. Ilyenkor az elfogyasztott táplálék gyorsabban megy keresztül a beleken, ami együtt jár az olyan kellemetlenségekkel, mint a hasi fájdalom, puffadás, szelesség, görcsök, hasmenés. De az sem ritka jelenség a betegségben szenvedőknél, hogy éppen fordítva történik minden, lelassul a táplálék mozgása, száraz széklet, szorulás alakul ki.

Bármi is okozza a normáltól gyakoribb puffadást azt jelzi, hogy valami nem megfelelően működik a szervezetben, amit orvosolni kell. Sok esetben a tünetek „csak” kellemetlenek, a veszélyes az lehet ha összefüggnek betegségekkel. Ha a puffadás, a bélgázok már olyan problémát jelentenek, amik megkeserítik az életed, keress fel orvost, járj utána mi okozza.

Forrás: Medibon.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Gyógynövények gyomorproblémákra

Az emésztőrendszeri problémáknál is érdemes kihasználni a gyógynövények erejét. A gyógyteákkal javítható a tápanyagfelszívódás, enyhülhetnek a kellemetlen tünetek (puffadás, gyomorégés, reflux,…), segíthetik az elfogyasztott táplálékot gond nélkül végig jutni az emésztőcsatornán.

Vélemény, hozzászólás?